Offline: This content can only be displayed when online.

ICONISCHE LOCATIES

Arrowood Farms
Op nog geen twee uur rijden van de stad New York bevindt zich de biodynamische bierboerderij Arrowood Farms. New Yorkers bezoeken de boerderij regelmatig om zich even terug te trekken uit de hectiek van de stad en te genieten van het buitenleven, de dieren op de boerderij, en de Arrowood Farms seizoensbieren.

Carthage must be destroyed 
Wie niet oplet rijdt zo voorbij dit extreem fotogenieke en in roze kleuren gehulde restaurant in een oud-industrieel warenhuis in Brooklyn. Je moet wel opgewassen zijn tegen een beetje roze. De borden en kopjes zijn roze. Het interieur is roze. Zelfs de espressomachine is roze. Als je je ogen al niet uitkijkt vanwege het merkwaardige interieur, dan is dat wel vanwege de presentatie van de gerechten op de kaart. De sandwiches komen met enorme bladeren sla en gerechten worden afgemaakt met de meest kleurrijke garneringen.

Katz’s Delicatessen
Al sinds 1888 is Katz’s Delicatessen een van de meest iconische food hotspots van New York. Ondanks de trend naar het eten van minder dierlijke ingrediënten, zijn er zo’n 4.000 mensen per dag die hier 24 dollar neertellen voor een pastrami sandwich met heel veel vlees. Vlees en veel staat hier al die jaren al symbool voor het goede leven. Betalen gaat hier nog steeds contant. Het bewijs voor never change a winning concept.

INTERNATIONALE KEUKENS

The Black Ant
The Black Ant is een modern Mexicaans restaurant dat verschillende soorten insecten verwerkt in de gerechten. Insecten zitten namelijk vol gezonde voedingsstoffen maar zijn veel minder belastend voor het milieu dan dieren. Een duurzame oplossing dus, waar ze in Mexico al heel lang mee werken, maar waar we in het Westen nog niet zo bekend mee zijn. Maar daar wil The Black Ant maar al te graag verandering in brengen!

Ivan Ramen
In Japan werd Ivan Orkin uitgeroepen tot beste ramenmaker van Japan. Best bijzonder, voor een Amerikaan in een land dat bekend staat als de plek waar je de beste ramen eet ter wereld. Ook in New York is zijn zaak, Ivan Ramen, erg populair. The art of the slurp, noemt hij de activiteit van het wegslurpen van de grote bowls vol met ramen. Interessant: op het Instagram-account staat slechts een post: een oproep voor nieuw personeel.  

Chinese Tuxedo
Ondanks dat de buurt waarin dit Chinese restaurant zit niet aangeschreven staat als een van de betere buurten, is Chinese Tuxedo een van de meest verrassende foodconcepten van New York. De Australische Eddy Buckinham en de Chinese Jeff Lam transformeren hier traditionele Chinese gerechten tot moderne shared-dining plates. Op het menu staat bijvoorbeeld tonijn met chili-olie, pinda’s en een strange flavor dressing. Net als in China geniet je hier met elkaar van verschillende culinaire creaties, en net als op vele andere plekken in New York word je hier verrast door nieuwe combinaties en smaken.

Inday
Indiaas, maar dan lichter en gezonder. Bij Inday – met vier locaties in de stad – laten ze zich inspireren door de Indiase keuken en geloven ze dat eten voedzaam moet zijn voor je lijf en balans moet aanbrengen in je leven. Op de kaart van deze fast-casual hotspot staan Indiaas geïnspireerde bowls volgens het bouw-je-eigen-bowlprincipe. Je kiest een basis(graan) zoals kruidenquinoa of bloemkoolrijst en vult dit naar keuze aan met groenten en toppings zoals avocadocrème, kokoscrackers, gepekeld rood ei en krokante sjalotjes. Alles vers en vooral érg smaakvol. Wie niet zelf wil bouwen gaat voor een special van het menu.

COFFEE AND BAKERs

Felix Roasting Co.
Het leven in New York speelt zich af buiten de deur. En dat begint in de ochtend met een goede kop koffie. Wij dronken die bij Felix Roasting Co., een onderneming die met ieder bedrijfsonderdeel warmte wil uitstralen. De ontvangst moet warm zijn, de sfeer in de zaak ook, en natuurlijk de koffie zelf. En daar slagen ze wat ons betreft goed in. Het personeel is erg vriendelijk en vraagt bij binnenkomst direct naar onze koffievoorkeuren. De entourage is een sfeervolle art deco-stijl ruimte waar we het liefste de hele dag waren gebleven, ware het niet dat we nog andere foodconcepten te bezoeken hadden…

Cha Cha Matcha
Matcha is een van de meest natuurlijke antioxidantrijke voedingsmiddelen op aarde. Bij Cha Cha Matcha worden de positieve effecten van matcha verweven met de trendy levensstijl van New Yorkers. Het is soms even werken: de matcha cappuccino's, matcha lattes, matcha-ijs en matcha doughssants (een kruising tussen een donut en een croissant) zijn wat ons betreft niet altijd even smakelijk. Maar in combinatie met het eigenzinnige roze ontwerp en de vele VIP's die dit concept bezoeken is het absoluut de moeite waard. Toen wij hier waren in 2018 was er nog maar een vestiging in Manhattan, inmiddels zijn dat er vier. 

Hot Bread Kitchen
Bij Hot Bread Kitchen worden kansarme vrouwen opgeleid tot bakkers van formaat. De tortilla’s komen er zoals je ze in Mexico eet en de naan zoals hij in India ooit bedoeld is. De broden van Hot Bread Kitchen zijn zo divers en traditioneel als de vrouwen die er werken. 

VEGA(N) FOODCONCEPTEn  

Beyond Sushi
Beyond Sushi serveert traditionele Japanse gerechten in een nieuw jasje, een plantaardig jasje. Het is de missie van echtpaar Guy en Tali Vaknin om een nieuwe standaard te creëren van – zoals zij het noemen – clean eating. In hun restaurant serveren ze veganistische dumplings, sushi en rijst- en noedelgerechten. De zaak op 37th Street was hun eerste locatie, inmiddels runnen ze ook op drie andere plekken in Manhattan een vestiging. 

New York Dosas 
Al 21 jaar lang, 6 dagen per week, weer of geen weer, verkoopt 'de Dosa Man' Indiase dosa’s, bereid vanuit zijn foodtruck in Washington Square Park. Bij New York Dosas staan slechts drie gerechten op de kaart, allemaal veganistisch. Het woord conceptontwikkeling kent deze man niet. Succes wel. Want even een snelle rekensom: hij bedient zo’n 50 à 60 mensen per uur, maal 10 dollar per dosa, maal 5 uur per dag. Dat is toch al snel een gemiddelde dagomzet van zo'n 3.000 dollar. Met een onemanshow zonder personeel en vanuit een kleine foodtruck waar hij amper kosten aan heeft. Tel uit je winst.

Le Botaniste
Le Botaniste is een 100% plant-based organic food & winebar met vier locaties in New York, twee in Brussel en een in Gent. Let food be thy medicine, is hier het devies. Met een knipoog wordt je eten bereid door medewerkers in apothekersjas en ook het interieur heeft de uitstraling van een ouderwetse apotheek. De oprichters geloven heilig in de heilzame kracht van voeding. Hier zetten ze aan tot nadenken over een ander voedselsysteem: duurzamer en gezonder voor mens en planeet. Op het menu staan bowls, rolls en salades met veel kleur en superfoods. De wijnbar biedt een zorgvuldig samengestelde selectie natuurwijnen waarmee je gezellig kunt aperitieven.

The Butcher’s Daughter
The Butcher’s Daughter mag je zien als een groentenslachthuis. Deze all-day lunchroom met drie locaties in New York en een in Los Angeles werd oorspronkelijk opgericht als de vrouwelijke variant van de traditionele slagerij. Niet vlees, maar groenten staan centraal. Op het menu, dat maandelijks wisselt, staan geen saaie salades maar verrassende vegetarische gerechten op basis van onder andere paarse bloemkool, quinoa en boerenkool. Toch is The Butcher’s Daughter zeker niet for women only. Zowel vrouwelijk áls mannelijk New York komt hier graag voor een plantaardig ontbijt, brunch, lunch of diner.

Eleven Madison Park***
Ook New Yorkers hebben door dat minder vlees eten beter is voor mens, dier en planeet. Driesterrenchef Daniel Humm voerde die gedachte zelfs door in het post-coronamenu van zijn restaurant Eleven Madison Park: het menu is 100% plantaardig. Het restaurant serveert daarmee het enige vegan menu van alle driesterrenrestaurants wereldwijd. De zaak zit zeven dagen per week bomvol met mensen die willen ervaren hoe smaakvol een volledig plant-based menu kan zijn.

FARM-TO-FORK RESTAURANTS

Olmsted
Restaurant Olmsted is een culinaire oase in het hart van Brooklyn. Wie Olmsted vanaf de drukke Vanderbilt Avenue binnenstapt en zich een weg baant richting de groentetuin aan de achterkant van het restaurant, voelt dat de energie compleet verandert. In deze veelbelovende culinaire oase in het roerige Brooklyn nemen ze van ‘tuin-tot-tafel’ heel serieus. 

Blue Hill at Stone Barns**
Voor kijkers van de Netflix-serie Chef's Table zijn de broers Dan en David Barber geen onbekenden. Samen runnen ze in downtown New York sterrenrestaurant Blue Hill. Vanwege hun farm-to-fork strategie werden ze door de Stone Barns boerderij ten noorden van de stad gevraagd of ze op het boerenbedrijf een tweede Blue Hill restaurant wilden starten, waar ze de gewassen die op de boerderij gekweekt worden verwerken in de gerechten. Het restaurant opende in 2004. Blue Hill at Stone Barns ontving in 2016 een Michelinster. In 2019 volgde een tweede.

Must visit farm-to-fork restaurants, vegan foodconcepten en niet te missen evergreens

17 iconische en vernieuwende foodconcepten in New York

New York is dé metropool waar foodtrends bedacht en ontdekt worden. De stad waar je als trendwatcher je hart kunt ophalen. En dus was het een van de eerste bestemmingen waar we vanuit Food Inspiration na twee jaar vol reisbeperkingen weer op ontdekkingstocht gingen. Dit zijn wat ons betreft de 17 meest iconische en vernieuwende foodconcepten. 

Maaike de Reuver  Xiao Er Kong

cityguide

  6 min

Olmsted
Restaurant Olmsted is een culinaire oase in het hart van Brooklyn. Wie Olmsted vanaf de drukke Vanderbilt Avenue binnenstapt en zich een weg baant richting de groentetuin aan de achterkant van het restaurant, voelt dat de energie compleet verandert. In deze veelbelovende culinaire oase in het roerige Brooklyn nemen ze van ‘tuin-tot-tafel’ heel serieus. 

Arrowood Farms © Chantal Arnts

ICONISCHE LOCATIES

Arrowood Farms
Op nog geen twee uur rijden van de stad New York bevindt zich de biodynamische bierboerderij Arrowood Farms. New Yorkers bezoeken de boerderij regelmatig om zich even terug te trekken uit de hectiek van de stad en te genieten van het buitenleven, de dieren op de boerderij, en de Arrowood Farms seizoensbieren.

Carthage must be destroyed 
Wie niet oplet rijdt zo voorbij dit extreem fotogenieke en in roze kleuren gehulde restaurant in een oud-industrieel warenhuis in Brooklyn. Je moet wel opgewassen zijn tegen een beetje roze. De borden en kopjes zijn roze. Het interieur is roze. Zelfs de espressomachine is roze. Als je je ogen al niet uitkijkt vanwege het merkwaardige interieur, dan is dat wel vanwege de presentatie van de gerechten op de kaart. De sandwiches komen met enorme bladeren sla en gerechten worden afgemaakt met de meest kleurrijke garneringen.

Katz’s Delicatessen
Al sinds 1888 is Katz’s Delicatessen een van de meest iconische food hotspots van New York. Ondanks de trend naar het eten van minder dierlijke ingrediënten, zijn er zo’n 4.000 mensen per dag die hier 24 dollar neertellen voor een pastrami sandwich met heel veel vlees. Vlees en veel staat hier al die jaren al symbool voor het goede leven. Betalen gaat hier nog steeds contant. Het bewijs voor never change a winning concept.

INTERNATIONALE KEUKENS

The Black Ant
The Black Ant is een modern Mexicaans restaurant dat verschillende soorten insecten verwerkt in de gerechten. Insecten zitten namelijk vol gezonde voedingsstoffen maar zijn veel minder belastend voor het milieu dan dieren. Een duurzame oplossing dus, waar ze in Mexico al heel lang mee werken, maar waar we in het Westen nog niet zo bekend mee zijn. Maar daar wil The Black Ant maar al te graag verandering in brengen!

Ivan Ramen
In Japan werd Ivan Orkin uitgeroepen tot beste ramenmaker van Japan. Best bijzonder, voor een Amerikaan in een land dat bekend staat als de plek waar je de beste ramen eet ter wereld. Ook in New York is zijn zaak, Ivan Ramen, erg populair. The art of the slurp, noemt hij de activiteit van het wegslurpen van de grote bowls vol met ramen. Interessant: op het Instagram-account staat slechts een post: een oproep voor nieuw personeel.  

Chinese Tuxedo
Ondanks dat de buurt waarin dit Chinese restaurant zit niet aangeschreven staat als een van de betere buurten, is Chinese Tuxedo een van de meest verrassende foodconcepten van New York. De Australische Eddy Buckinham en de Chinese Jeff Lam transformeren hier traditionele Chinese gerechten tot moderne shared-dining plates. Op het menu staat bijvoorbeeld tonijn met chili-olie, pinda’s en een strange flavor dressing. Net als in China geniet je hier met elkaar van verschillende culinaire creaties, en net als op vele andere plekken in New York word je hier verrast door nieuwe combinaties en smaken.

Inday
Indiaas, maar dan lichter en gezonder. Bij Inday – met vier locaties in de stad – laten ze zich inspireren door de Indiase keuken en geloven ze dat eten voedzaam moet zijn voor je lijf en balans moet aanbrengen in je leven. Op de kaart van deze fast-casual hotspot staan Indiaas geïnspireerde bowls volgens het bouw-je-eigen-bowlprincipe. Je kiest een basis(graan) zoals kruidenquinoa of bloemkoolrijst en vult dit naar keuze aan met groenten en toppings zoals avocadocrème, kokoscrackers, gepekeld rood ei en krokante sjalotjes. Alles vers en vooral érg smaakvol. Wie niet zelf wil bouwen gaat voor een special van het menu.

Meer weten?
Bekijk de video die we maakten bij Hot Bread Kitchen

Hot Bread Kitchen © Jennifer May

COFFEE AND BAKERs

Felix Roasting Co.
Het leven in New York speelt zich af buiten de deur. En dat begint in de ochtend met een goede kop koffie. Wij dronken die bij Felix Roasting Co., een onderneming die met ieder bedrijfsonderdeel warmte wil uitstralen. De ontvangst moet warm zijn, de sfeer in de zaak ook, en natuurlijk de koffie zelf. En daar slagen ze wat ons betreft goed in. Het personeel is erg vriendelijk en vraagt bij binnenkomst direct naar onze koffievoorkeuren. De entourage is een sfeervolle art deco-stijl ruimte waar we het liefste de hele dag waren gebleven, ware het niet dat we nog andere foodconcepten te bezoeken hadden…

Cha Cha Matcha
Matcha is een van de meest natuurlijke antioxidantrijke voedingsmiddelen op aarde. Bij Cha Cha Matcha worden de positieve effecten van matcha verweven met de trendy levensstijl van New Yorkers. Het is soms even werken: de matcha cappuccino's, matcha lattes, matcha-ijs en matcha doughssants (een kruising tussen een donut en een croissant) zijn wat ons betreft niet altijd even smakelijk. Maar in combinatie met het eigenzinnige roze ontwerp en de vele VIP's die dit concept bezoeken is het absoluut de moeite waard. Toen wij hier waren in 2018 was er nog maar een vestiging in Manhattan, inmiddels zijn dat er vier. 

Hot Bread Kitchen
Bij Hot Bread Kitchen worden kansarme vrouwen opgeleid tot bakkers van formaat. De tortilla’s komen er zoals je ze in Mexico eet en de naan zoals hij in India ooit bedoeld is. De broden van Hot Bread Kitchen zijn zo divers en traditioneel als de vrouwen die er werken. 

Le Botaniste

Beyond Sushi
Beyond Sushi serveert traditionele Japanse gerechten in een nieuw jasje, een plantaardig jasje. Het is de missie van echtpaar Guy en Tali Vaknin om een nieuwe standaard te creëren van – zoals zij het noemen – clean eating. In hun restaurant serveren ze veganistische dumplings, sushi en rijst- en noedelgerechten. De zaak op 37th Street was hun eerste locatie, inmiddels runnen ze ook op drie andere plekken in Manhattan een vestiging. 

New York Dosas 
Al 21 jaar lang, 6 dagen per week, weer of geen weer, verkoopt 'de Dosa Man' Indiase dosa’s, bereid vanuit zijn foodtruck in Washington Square Park. Bij New York Dosas staan slechts drie gerechten op de kaart, allemaal veganistisch. Het woord conceptontwikkeling kent deze man niet. Succes wel. Want even een snelle rekensom: hij bedient zo’n 50 à 60 mensen per uur, maal 10 dollar per dosa, maal 5 uur per dag. Dat is toch al snel een gemiddelde dagomzet van zo'n 3.000 dollar. Met een onemanshow zonder personeel en vanuit een kleine foodtruck waar hij amper kosten aan heeft. Tel uit je winst.

Le Botaniste
Le Botaniste is een 100% plant-based organic food & winebar met vier locaties in New York, twee in Brussel en een in Gent. Let food be thy medicine, is hier het devies. Met een knipoog wordt je eten bereid door medewerkers in apothekersjas en ook het interieur heeft de uitstraling van een ouderwetse apotheek. De oprichters geloven heilig in de heilzame kracht van voeding. Hier zetten ze aan tot nadenken over een ander voedselsysteem: duurzamer en gezonder voor mens en planeet. Op het menu staan bowls, rolls en salades met veel kleur en superfoods. De wijnbar biedt een zorgvuldig samengestelde selectie natuurwijnen waarmee je gezellig kunt aperitieven.

The Butcher’s Daughter
The Butcher’s Daughter mag je zien als een groentenslachthuis. Deze all-day lunchroom met drie locaties in New York en een in Los Angeles werd oorspronkelijk opgericht als de vrouwelijke variant van de traditionele slagerij. Niet vlees, maar groenten staan centraal. Op het menu, dat maandelijks wisselt, staan geen saaie salades maar verrassende vegetarische gerechten op basis van onder andere paarse bloemkool, quinoa en boerenkool. Toch is The Butcher’s Daughter zeker niet for women only. Zowel vrouwelijk áls mannelijk New York komt hier graag voor een plantaardig ontbijt, brunch, lunch of diner.

VEGA(N) FOODCONCEPTEn  

Eleven Madison Park***
Ook New Yorkers hebben door dat minder vlees eten beter is voor mens, dier en planeet. Driesterrenchef Daniel Humm voerde die gedachte zelfs door in het post-coronamenu van zijn restaurant Eleven Madison Park: het menu is 100% plantaardig. Het restaurant serveert daarmee het enige vegan menu van alle driesterrenrestaurants wereldwijd. De zaak zit zeven dagen per week bomvol met mensen die willen ervaren hoe smaakvol een volledig plant-based menu kan zijn.

Olmsted © Chantal Arnts

FARM-TO-FORK RESTAURANTS

Blue Hill at Stone Barns**
Voor kijkers van de Netflix-serie Chef's Table zijn de broers Dan en David Barber geen onbekenden. Samen runnen ze in downtown New York sterrenrestaurant Blue Hill. Vanwege hun farm-to-fork strategie werden ze door de Stone Barns boerderij ten noorden van de stad gevraagd of ze op het boerenbedrijf een tweede Blue Hill restaurant wilden starten, waar ze de gewassen die op de boerderij gekweekt worden verwerken in de gerechten. Het restaurant opende in 2004. Blue Hill at Stone Barns ontving in 2016 een Michelinster. In 2019 volgde een tweede.

17 iconische en vernieuwende foodconcepten in New York

New York is dé metropool waar foodtrends bedacht en ontdekt worden. De stad waar je als trendwatcher je hart kunt ophalen. En dus was het een van de eerste bestemmingen waar we vanuit Food Inspiration na twee jaar vol reisbeperkingen weer op ontdekkingstocht gingen. Dit zijn wat ons betreft de 17 meest iconische en vernieuwende foodconcepten. 

Maaike de Reuver  Xiao Er Kong

Must visit farm-to-fork restaurants, vegan foodconcepten en niet te missen evergreens

Offline: This content can only be displayed when online.

  6 min

Food Inspiration Magazine

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalist
Volledig scherm