Jelle Steenbergen  Floris Heuer & Maurice Vinken  Arjen Moes

Na negen jaar hebben de Food Inspiration Days niet langer één hoofdpodium, maar zes verschillende podia met dertien inspirerende thema’s. Verdeeld over twee dagen zien de 1.600 bezoekers meer dan 100 inspiratoren met innovaties en inzichten uit de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. 

Een verslag van de 10e editie van de Food Inspiration Days

De tweede dag eindigt met een virtuoos optreden van Yann Bernard Lajard, onder fervente food-Instagrammers beter bekend als Y.B.L.Inc. Op Rage Against The Machine’s Killing in the Name of gaat hij tekeer door als een ware kunstenaar oogverblindende eetbare kunst te maken. “Sometimes the plate is not enough for what you want to express. You need a bigger scale”, zegt Yann. Die krijgt hij, in de vorm van een zaal vol 800 foodprofessionals. En hij maakt het onvergetelijk.

People. Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Mensen zijn de sleutel tot ieder succes. Dat is de voornaamste les van Oscar Farinetti, de man achter het Italiaanse en internationale foodbedrijf Eataly. Hij sluit de eerste dag af met een keynote vervuld van onverdunde Italiaanse levenslust. Zoals hij het vertelt, lijkt succes zo makkelijk. En waarom zou het dat niet zijn? Ga uit van de kwaliteiten van mensen, en niets weerhoudt je ervan om te vliegen. “Volare!” zingt Oscar. Vlieg! 

Via happy people direct naar happy profit

Food als expressie

Volaaaaaaaaare!

Van zero to hero

Jeroen Veldkamp (CoffeeLab) en Frank Lindner programmeren op het Drink Inspiration Stage een line-up van experts, trends, demo’s en indie brand pitches. Rachel Marshall van Rachel’s Ginger Beer uit Seattle deelt het succesverhaal waarin alles klopt aan haar product, concept en bedrijf. Theesommelier Kiona Malinka en mixologist Eric van Beek laten zien hoe je in kunt spelen op de doorbrekende trend waarbij alcohol langzaam van een hero een zero wordt. Barista Steven van Beek laat zien hoe je met drie verschillende serveermethodes en bereidingen aan tafel het standaard kopje koffie kunt ‘onttrutten’.  


Op het Happy People Stage geven succesvolle, innovatieve werkgevers als Joep Langen van koekfabriek Koeckebackers en Daan Waalschot van hamburgerconcept Wally het publiek praktische handvatten en actiepunten om bij wijze van spreke vandaag nog te zorgen dat jouw werknemers echt fan worden van hun werk. Want: happy people is de kortste weg naar happy profit.

Dit alles is slechts een greep uit een tweedaags inspiratie-infuus. Twee dagen waarin er tien jaar terug in het verleden werd gekeken, en twintig jaar vooruit. Na afloop is er in ieder geval een ding duidelijk. Als we met zijn allen bereid zijn om ervoor te gaan, ervoor te werken, ervoor te vechten, dan wordt de toekomst niet alleen beter voor onze portemonnee, maar nog meer voor onze mentale en fysieke gezondheid, en die van onze planeet. De tijd van nee zeggen is over. Dit zijn de ja-jaren! Vlieg je mee?

Nee zeggen kan echt niet meer

Wat waren jouw highlights van de Food Inspiration DayX?

What happens when two cool people in food meet? Dat is het spannende uitgangspunt van de programmering op het Agri-food Stage. Teler Rob Baan ontmoet er de New Yorkse arts en chef Robert Graham. Hoe belangrijk wordt gezonde voeding in de medische wereld? Kippenboer Johan Leenders maakt kennis met culinaire wervelwind en chef Nel Schellekens. Schellekens, pionier op het gebied van kop-tot-kont koken van mannenvlees, gaat aan de slag met de kip van Johan. 

Op het F&B in de hotellerie stage wordt het al heel snel duidelijk dat de vroeger zo gevreesde noemer van hotelrestaurant eindelijk bezig is aan een transformatie. Ard Muntjewerf, F&B manager van Hotel V & The Lobby in Amsterdam, vertelt over de nieuwe generatie hotelrestaurants die in de eerste plaats op zichzelf staan en daarna pas in dienst zijn van het hotel.Het einde van de praatjes

Een kippenboer en een culinaire wervelwind

De nieuwe rol van het hotelrestaurant

Een ‘gastrorave’ in Tel Aviv

“I want to fuck the universe”, aldus Eyal Shani, de man achter HaSalon in Tel Aviv. Op het Food Inspiration Travel Stage omschrijft trendwatcher Arjan de Boer zijn bezoek aan HaSalon als een ‘gastrorave’ en als ‘een avond die nooit had moeten eindigen’. Het is slechts een voorbeeld van de grenzeloze inspiratie uit de Israëlische stad.

Hoe mooi het ook is om te blijven dromen, iedereen voelt dat de tijd voor woorden nu wel over is. Het is tijd voor actie! Op het Concept Development stage ervaart het publiek de geboorte van een nieuw foodconcept. Een maanden- en soms jarenlang proces wordt in een snelkookpan gestopt en laveert in sneltreintempo langs alle valkuilen en kansen. Er ontstaat een balans tussen de romantiek van gedroomd concept tot de realiteit van omzetprognoses en concurrentie-ontwikkeling. 

Thuiszitten? Ga uit je plaat!

Patatje oorlog-ijs

Het promoten van je merk

Angelique vs. Jonnie - ronde 1

Een van de vele inspirerende businessmodellen die deze dagen de revue passeert is het macro-micro model ijsmaker Tyler Malek van Salt & Straw, onderdeel van een delegatie foodpioniers die dit jaar uit Seattle over zijn gevlogen naar Nederland. 

Inspiratie komt niet zonder slag of stoot. Kijk voor het bewijs niet verder dan het Chef’s Stage, waar een heuse bokswedstrijd tussen meesterkok Angelique Schmeinck en driesterrenchef Jonnie Boer plaatsvindt. Een andere chef die het podium beklimt is Pepijn Schmeink, de oprichter van het Rotterdamse Jack Bean. 

Wie ook onder de indruk is van Jack Bean, is culinair journalist Hiske Versprille. Hiske schrijft onder andere voor de Volkskrant en gaf Jack Bean onlangs een 8 als cijfer. Op het Food & Media Stage gaat ze in gesprek met chef-ondernemer Peter Lute en gastvrouw-sommelier Thérèse Boer. Niet alleen zij, maar ook televisiebekendheid Janny van der Heijden en Instagrammers Roger Bloem (Cityguys) en Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër) vertellen de aanwezige foodmarketeers hoe ze hun merk het beste kunnen promoten via de diverse mediakanalen.

Wist je dat het statistisch gezien duurzamer is om een dag helemaal uit je plaat te gaan op muziekfestival DGTL dan om thuis te zitten? Milan Meyberg, de revolution manager van het festival, spreekt op het Revolution Stage over circulariteit op grote evenementen. Over hoe het niet alleen kan, maar ook moet. Het is een sentiment dat deze dagen vaker terugkomt. There is no planet B. 

In de dagen voor de Food Inspiration Days ontwikkelde hij samen met het Amsterdamse Ludo & Hedo een wel heel bijzondere ijssmaak: Patatje oorlog-ijs. 

Ludo & Hedo is overigens een van de twaalf start-ups die zichzelf aan het grote foodservice publiek presenteert op het Start-up Stage. Onder leiding van Maaike de Reuver pitchen twaalf startende ondernemers hun bedrijfsidee. Van krekelsmoothies tot vleesvervangers gemaakt van jackfruit, van onkruidenboter tot een pop-up restaurant voor ouderen. 

Je persoonlijke ontbijtbox

Ode aan de andersdenkenden


“Creativiteit is zien wat iedereen doet, maar doen wat niemand doet.” Het Creative Minds Stage is een ode aan de andersdenkenden en diegenen die buiten de lijntjes durven te tekenen. En wat is er creatiever dan kunst? Zoals het een creatieve stage betaamt begint de ochtend met het maken van een co-creatief kunstwerk. Eieren voorgevuld met diverse kleuren verf worden zonder enige vorm van terughoudendheid op een blank canvas gegooid, om er voor te zorgen dat de deelnemers out-the-box kunnen beginnen aan een inspirerende ochtend. 

Op het Vitale Voeding Stage wordt aan de bezoekers duidelijk gemaakt wat de relatie is tussen gezondheid en leefstijlfactoren zoals stress, voeding en beweging. Gezondheid is niet alleen maar ‘niet ziek zijn’. En om er voor te zorgen dat de bezoekers van de Food Inspiration DayX fit en gezond de dag door komen is er vanaf 8 uur ‘s morgens het vitale ontbijt van de toekomst. Iedereen krijgt een persoonlijke ontbijtbox, afgestemd op leeftijd, activiteit en persoonlijke voorkeuren.

                    Het overkoepelende thema van het live inspiratie-infuus: Celebrate Diversity. De diversiteit aan  
                    trends, mensen, ideeën, verlangens, gerechten, en de diversiteit van moeder aarde. Deze verscheidenheid doordringt de eventlocatie CHV Noordkade in Veghel. Naast de podia is er een uitgebreide foodmarkt waar partners zich hebben gestretcht om de meest opvallende, meest innovatieve en meest inspirerende ateliers te presenteren met de meest spraakmakende en visionaire foodproducten. Gezond snoep gemaakt van groenten, bijvoorbeeld, zou het begin kunnen zijn van een revolutie. 

- Hans Steenbergen

Deel deze pagina!

- Y.B.L.

Deel deze pagina!

Lees verder

Na negen jaar hebben de Food Inspiration Days niet langer één hoofdpodium, maar zes verschillende podia met dertien inspirerende thema’s. Verdeeld over twee dagen zien de 1.600 bezoekers meer dan 100 inspiratoren met innovaties en inzichten uit de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. 

 Jelle Steenbergen  Floris Heuer & Maurice Vinken  Arjen Moes

                    Het overkoepelende thema van
                    het live inspiratie-infuus: Celebrate Diversity. De diversiteit aan trends, mensen, ideeën, verlangens, gerechten, en de diversiteit van moeder aarde. Deze verscheidenheid doordringt de eventlocatie CHV Noordkade in Veghel. Naast de podia is er een uitgebreide foodmarkt waar partners zich hebben gestreched om de meest opvallende, meest innovatieve en meest inspirerende ateliers te presenteren met de meest spraakmakende en visionaire foodproducten. Gezond snoep gemaakt van groenten, bijvoorbeeld, zou het begin kunnen zijn van een revolutie. 

- Hans Steenbergen

Je persoonlijke ontbijtbox

Op het Vitale Voeding Stage wordt aan de bezoekers duidelijk gemaakt wat de relatie is tussen gezondheid en leefstijlfactoren zoals stress, voeding en beweging. Gezondheid is niet alleen maar ‘niet ziek zijn’. En om er voor te zorgen dat de bezoekers van de Food Inspiration DayX fit en gezond de dag door komen is er vanaf 8 uur ‘s morgens het vitale ontbijt van de toekomst. Iedereen krijgt een persoonlijke ontbijtbox, afgestemd op leeftijd, activiteit en persoonlijke voorkeuren.

Ode aan de andersdenkenden


“Creativiteit is zien wat iedereen doet, maar doen wat niemand doet.” Het Creative Minds Stage is een ode aan de andersdenkenden en diegenen die buiten de lijntjes durven te tekenen. En wat is er creatiever dan kunst? Zoals het een creatieve stage betaamt begint de ochtend met het maken van een co-creatief kunstwerk. Eieren voorgevuld met diverse kleuren verf worden zonder enige vorm van terughoudendheid op een blank canvas gegooid, om er voor te zorgen dat de deelnemers out-the-box kunnen beginnen aan een inspirerende ochtend. 

Angelique vs. Jonnie - ronde 1

Inspiratie komt niet zonder slag of stoot. Kijk voor het bewijs niet verder dan het Chef’s Stage, waar een heuse bokswedstrijd tussen meesterkok Angelique Schmeinck en driesterrenchef Jonnie Boer plaatsvindt. Een andere chef die het podium beklimt is Pepijn Schmeink, de oprichter van het Rotterdamse Jack Bean. 

Het promoten van je merk

Wie ook onder de indruk is van Jack Bean, is culinair journalist Hiske Versprille. Hiske schrijft onder andere voor de Volkskrant en gaf Jack Bean onlangs een 8 als cijfer. Op het Food & Media Stage gaat ze in gesprek met chef-ondernemer Peter Lute en gastvrouw-sommelier Thérèse Boer. Niet alleen zij, maar ook televisiebekendheid Janny van der Heijden en Instagrammers Roger Bloem (Cityguys) en Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër) vertellen de aanwezige foodmarketeers hoe ze hun merk het beste kunnen promoten via de diverse mediakanalen.

Patatje oorlog-ijs

Een van de vele inspirerende businessmodellen die deze dagen de revue passeert is het macro-micro model ijsmaker Tyler Malek van Salt & Straw, onderdeel van een delegatie foodpioniers die dit jaar uit Seattle over zijn gevlogen naar Nederland. 

Wist je dat het statistisch gezien duurzamer is om een dag helemaal uit je plaat te gaan op muziekfestival DGTL dan om thuis te zitten? Milan Meyberg, de revolution manager van het festival, spreekt op het Revolution Stage over circulariteit op grote evenementen. Over hoe het niet alleen kan, maar ook moet. Het is een sentiment dat deze dagen vaker terugkomt. There is no planet B. 

Thuiszitten? Ga uit je plaat!

In de dagen voor de Food Inspiration Days ontwikkelde hij samen met het Amsterdamse Ludo & Hedo een wel heel bijzondere ijssmaak: Patatje oorlog-ijs. 

Ludo & Hedo is overigens een van de twaalf start-ups die zichzelf aan het grote foodservice publiek presenteert op het Start-up Stage. Onder leiding van Maaike de Reuver pitchen twaalf startende ondernemers hun bedrijfsidee. Van krekelsmoothies tot vleesvervangers gemaakt van jackfruit, van onkruidenboter tot een pop-up restaurant voor ouderen. 

Een ‘gastrorave’ in Tel Aviv

“I want to fuck the universe”, aldus Eyal Shani, de man achter HaSalon in Tel Aviv. Op het Food Inspiration Travel Stage omschrijft trendwatcher Arjan de Boer zijn bezoek aan HaSalon als een ‘gastrorave’ en als ‘een avond die nooit had moeten eindigen’. Het is slechts een voorbeeld van de grenzeloze inspiratie uit de Israëlische stad.

Het einde van de praatjes

Hoe mooi het ook is om te blijven dromen, iedereen voelt dat de tijd voor woorden nu wel over is. Het is tijd voor actie! Op het Concept Development stage ervaart het publiek de geboorte van een nieuw foodconcept. Een maanden- en soms jarenlang proces wordt in een snelkookpan gestopt en laveert in sneltreintempo langs alle valkuilen en kansen. Er ontstaat een balans tussen de romantiek van gedroomd concept tot de realiteit van omzetprognoses en concurrentie-ontwikkeling. 

Een kippenboer en een culinaire wervelwind

What happens when two cool people in food meet? Dat is het spannende uitgangspunt van de programmering op het Agri-food Stage. Teler Rob Baan ontmoet er de New Yorkse arts en chef Robert Graham. Hoe belangrijk wordt gezonde voeding in de medische wereld? Kippenboer Johan Leenders maakt kennis met culinaire wervelwind en chef Nel Schellekens. Schellekens, pionier op het gebied van kop-tot-kont koken van mannenvlees, gaat aan de slag met de kip van Johan. 

De nieuwe rol van het hotelrestaurant

Op het F&B in de hotellerie stage wordt het al heel snel duidelijk dat de vroeger zo gevreesde noemer van hotelrestaurant eindelijk bezig is aan een transformatie. Ard Muntjewerf, F&B manager van Hotel V & The Lobby in Amsterdam, vertelt over de nieuwe generatie hotelrestaurants die in de eerste plaats op zichzelf staan en daarna pas in dienst zijn van het hotel.Van zero to hero

Jeroen Veldkamp (CoffeeLab) en Frank Lindner programmeren op het Drink Inspiration Stage een line-up van experts, trends, demo’s en indie brand pitches. Rachel Marshall van Rachel’s Ginger Beer uit Seattle deelt het succesverhaal waarin alles klopt aan haar product, concept en bedrijf. Theesommelier Kiona Malinka en mixologist Eric van Beek laten zien hoe je in kunt spelen op de doorbrekende trend waarbij alcohol langzaam van een hero een zero wordt. Barista Steven van Beek laat zien hoe je met drie verschillende serveermethodes en bereidingen aan tafel het standaard kopje koffie kunt ‘onttrutten’.  


Via happy people direct naar happy profit

Op het Happy People Stage geven succesvolle, innovatieve werkgevers als Joep Langen van koekfabriek Koeckebackers en Daan Waalschot van hamburgerconcept Wally het publiek praktische handvatten en actiepunten om bij wijze van spreke vandaag nog te zorgen dat jouw werknemers echt fan worden van hun werk. Want: happy people is de kortste weg naar happy profit.

Food als expressie

De tweede dag eindigt met een virtuoos optreden van Yann Bernard Lajard, onder fervente food-Instagrammers beter bekend als Y.B.L.Inc. Op Rage Against The Machine’s Killing in the Name of gaat hij tekeer door als een ware kunstenaar oogverblindende eetbare kunst te maken. “Sometimes the plate is not enough for what you want to express. You need a bigger scale”, zegt Yann. Die krijgt hij, in de vorm van een zaal vol 800 foodprofessionals. En hij maakt het onvergetelijk.

People. Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Mensen zijn de sleutel tot ieder succes. Dat is de voornaamste les van Oscar Farinetti, de man achter het Italiaanse en internationale foodbedrijf Eataly. Hij sluit de eerste dag af met een keynote vervuld van onverdunde Italiaanse levenslust. Zoals hij het vertelt, lijkt succes zo makkelijk. En waarom zou het dat niet zijn? Ga uit van de kwaliteiten van mensen, en niets weerhoudt je ervan om te vliegen. “Volare!” zingt Oscar. Vlieg! 

Volaaaaaaaaare!

Nee zeggen kan echt niet meer

Dit alles is slechts een greep uit een tweedaags inspiratie-infuus. Twee dagen waarin er tien jaar terug in het verleden werd gekeken, en twintig jaar vooruit. Na afloop is er in ieder geval een ding duidelijk. Als we met zijn allen bereid zijn om ervoor te gaan, ervoor te werken, ervoor te vechten, dan wordt de toekomst niet alleen beter voor onze portemonnee, maar nog meer voor onze mentale en fysieke gezondheid, en die van onze planeet. De tijd van nee zeggen is over. Dit zijn de ja-jaren! Vlieg je mee?

Wat waren jouw highlights van de Food Inspiration DayX?

Een verslag van de 10e editie van de Food Inspiration Days

Food Inspiration Magazine

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalist
Volledig scherm