Deel deze pagina!

food in

2019

en verder

food in

celebrate

 Food Inspiration  Rainier van IJzendoorn  Arjen Moes

Wat brengt de toekomst voor de foodwereld? Onder meer polarisering, een gezondheidsslag in de gastronomie, de nieuwe NormMaalTijd, I-Food, maar bovenal: Celebrate diversity. 

en verder

2019

Het komende fooddecennium wordt er een met rijkdom en verwarring: trends en tegentrends bestaan naast elkaar. Er wordt wereldwijd meer ‘ja’ gezegd tegen nog meer diversiteit en kwaliteit. Zowel in foodretail, foodservice, op menu’s en in gerechten. Ja tegen minder vlees en meer groenten, ja tegen vers bereid eten, lokaal, afgedankte groenten en fruit. Ja tegen trashcooking en circulair koken, ja tegen alcoholvrije pairings. Er wordt daarbij ook ja geroepen tegen big data, the Internet of Food, urban farming, wearables die zelftests uitvoeren. Alles om betere, persoonlijke voedselkeuzes te kunnen maken. De JaJaren zijn aangebroken en het tijdperk van Celebrate diversity is aanstaande.

Lees verder

diversity

Wil je meer diepgang over deze vijf trends? Nieuwsgierig naar vijf andere trends? Benieuwd naar de marktvisie van de trendwatchers van Food Inspiration per deelbranche? Klik hier om het Trendreport 2019 tot 31 december 2018 te bestellen tegen de EARLY BIRD prijs. Of vraag een GRATIS preview aan.

Door de trends als Healthify en New normal zien we tegenreacties komen. Polarisering in food zal realiteit worden. Food populism staat in de kinderschoenen, maar de eerste signalen zijn duidelijk merkbaar. #fitgirls versus #fatgirls. Kinderen uit welvarende gezinnen die wel voedseleducatie hebben gehad tegenover jonge kinderen die dit vanwege gebrek aan welvaart niet hebben. Ideologie verdrijft kennis en smaak-expertise in het publieke debat naar de achtergrond. Ook zullen er foodconcepten opstaan die het nieuwe normaal in food ridiculiseren en het bewuste zondigen gaan promoten.

populism

food

Hoe zorgen we ervoor dat we de komende jaren weer meer waarde aan ons eten geven? Personalization in food zal een steeds grotere rol gaan spelen. Hoe krijgen we de person en de purpose met elkaar verenigd? Door middel van DNA-based voedselkeuzes en innovatieve technieken. De food-wereld staat daarbij op het punt om een vloedgolf aan artificial intelligence, big data en robotisering te laten doorbreken in de branche. Denk aan geautomatiseerde restaurants met gezichtsherkenning, customized food-suggesties op basis van data, een digitale diëtist op je smartphone. Oftewel: I-Food.

We zeggen het al langer: food is de innerlijke cosmetica van de mens. Onze visie op voedsel evolueert van voedend naar helend en reinigend. De komende jaren worden trends als vegan en non-alcoholisch definitief mainstream. In de wereld van drinks signaleren we de opkomst van function over flavour, waarbij consumenten steeds meer de functie van een drankje belangrijk gaan vinden ten opzichte van smaak. De volgende stappen in de healthify trend zijn leefstijladviezen op basis van voeding, een gezondheidsslag in de gastronomie, en toenemende erkenning van de rol van voeding in de zorg.

i-food

De gast verandert. De wereld buiten het bord begint zich te bemoeien met het eten op het bord. Zeker voor jonge generaties als de Millennials en Generation Z die verwachten dat hun voedselconsumptie van betekenis is. Is het wel duurzaam? Waar komt het vandaan? Hoe zit het met E-nummers? Hoeveel voedselkilometers? Hoeveel verspilling? Hoe wordt het gemaakt? Is het ook gezond? Dit Nieuwe Normaal in de foodwereld gaat de komende jaren sterk versnellen. We staan aan de vooravond van NMT: de nieuwe NormMaalTijd.

normal

new

healthify

Deel deze pagina!

Food Inspiration Magazine

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalist
Volledig scherm