Muziek: Mura Mara - Love$Ick (feat. A$AP Rocky)

Deel deze pagina!

Tekst & foto's: Frank Lindner | Illustraties: Janneke Hoeben & Xiao-Er Kong

Montreal is een foodcapital. In heel Noord-Amerika telt alleen New York nog meer restaurants per duizend inwoners. Food Inspiration bezocht deze tweede stad van Canada die in het teken staat van Reconnect, Reinventing traditions & New Nomadic Cuisine.

Net als bij Manitoba eet je bij Le Diplomate aan een lange foodbar die grenst aan een open keuken annex bar. De jonge brigade serveert gerechten om te delen en schenkt natuurwijnen die ook bij Noma op de kaart stonden.
www.restaurantlediplomate.com

Le Diplomate

De craft beer trend is ook booming in Montreal. Bij Bièrothèque tref je alleen maar bieren van lokale brouwerijen.
labierotheque.com

La Bièrothèque

Traditie. Sinds 1957 worden er bij St-Viateur 24 uur per dag, zeven dagen per week en in totaal 12.000 bagels per dag met de hand gemaakt, gekookt en gebakken.
www.stviateurbagel.com

St-Viateur

Het niet-commerciële broertje van Starbucks qua koffiebarbeleving.
www.cafemyriade.com/wp

Myriade

Strakke, hippe koffiebar in de hipste wijk Mile Ex. Ooit begonnen als koffietruck, nu een roaster en bar met een vijftal locaties in Montreal.
dispatchcoffee.ca

Dispatch coffee

Pizzeria in de wijk Little Italy die kwalitatief echt goede pizza’s serveert. Verfrissend: de quatro fromagi komt met een paar blaadjes munt erop. Dessert: ijs uit de softijsautomaat.
pizzeriagema.com/en

Gema

De grootste versmarkt van de stad waar iedere dag de mooiste producten uit de omgeving aan de man worden gebracht.
www.marchespublics-mtl.com

Marché Jean-Tallon

Heerlijke alternatief ogende ijssalon die ijs verkoopt met creatieve smaken.
www.facebook.com/MonsieurCremeux

Monsieur Crémeaux

Wijnbar van dezelfde ondernemers als ijswinkel Monsieur Crémeaux en restaurant Pastaga, allemaal binnen 50 meter van elkaar.
cul-sec.ca

Cul-sec

Cross-over concept in de wijk Mile High. Farine is een bakkerij en koffiebar, maar er zijn ook broodjes en pizzastukken.
www.farinemontreal.com

Farine

In deze hipsterkoffiebar met nautisch thema kun je terecht voor alle koffievarianten die je kunt bedenken. On trend met cascara en cold brew op de kaart.
www.facebook.com/cafeodessa

Odessa

Het nachtelijke nichtje van dezelfde ondernemers achter de al jaren populaire dagzaak Olive+Grourmando in downtown Montreal. Bij Foxy draait het om bereidingen op open vuur of in de met hout gestookte oven.
foxy.restaurant

Taco’s & Tortas

Nog meer Montreal

Bij Taco’s & Tortas snappen ze het credo ‘kies en wordt gekozen’. Hier ontdekten we de machismo-variant op de vrouwelijke high-tea.

Bij Taco’s & Tortas komen de hele dag door groepjes mannen voor een paar soft shell taco’s met diverse vullingen en een michelada biertje waarin een mix van Tabasco, Worcestershire, peper, zout, tomatensap en limoen wordt afgetopt met Mexicaans bier.

Hoewel ze het niet nodig hebben - want wederom uitgeroepen tot beste taco-adres van de stad - wordt er met vaste acties en korting gewerkt. Zo is er Taco Tuesday. Op woensdag de tweede cocktail voor de halve prijs. En op donderdag en vrijdag tussen vijf en zeven krijg je voor 11 Canadese dollar (7,40 euro) twee taco’s en een biertje. 

Taco’s & Tortas

Creativiteit, aandacht en kwaliteit smelten samen in de patisseriecreaties van Rhubarbe.

In de patisseriewinkel van Stéphanie Labelle in de wijk Le Plateau zien de meest excentrieke en uitdagende gebakjes het levenslicht.

Zo stijlvol als de gebakjes zijn, zo stijlvol is de zaak. De items worden geëtaleerd in een vitrine die je eerder bij een juwelier verwacht, maar dit wijst erop dat er aan alle details is gedacht.  

En het gaat goed met Rhubarbe, want onlangs zijn ze met de patisserie verhuist naar een groter pand in dezelfde buurt voor meer ruimte. Op het adres dat ze achterlaten komt Comptoir Rhubarbe waar meer kleine lunch- en avondgerechten met bijpassende wijnen worden geserveerd. 

Rhubarbe

Noren is het bewijs dat een smal aanbod en een kleine zaak toch voor een prima bezetting - en dus omzet – kunnen zorgen.  

De zaak is van het formaat postzegel. Op 20 vierkante meter kunnen maximaal 12 gasten tegelijk terecht. Aan de bar acht en nog vier aan bartafeltjes bij het raam. 

Als een local met Japanse roots vertelt dat de okonomiyaki bij Noren in de wijk Mile End nog beter is dan in het land waar het hartige pannenkoekgerecht oorspronkelijk vandaan komt, dan mag je iets verwachten. 

In het open keukentje staan de Canadese Élyse Garand en Japanner Hidenori Tsuda. Het stel woonde eerst jaren samen in Japan en zag daar het succes van de kleine familierestaurantjes die zich specialiseren in een of twee gerechtjes. Specialisatie loont dus. 

Noren

Bij Manitoba zijn de restauranttrends ‘open keuken’ en ‘bistronomie’ naar the next level gekatapulteerd.   

In een voormalige garage in de hippe wijk Mile Ex zit sinds vijf jaar restaurant Manitoba. Niet alleen de keuken is open. De bar en de spoelkeuken zijn ook open. Alle onderdelen van het restaurant zijn aan elkaar geschakeld. Kijk dus niet raar op als een mixologist even wat afwas gaat wegdraaien. 

Het team bestaat uit ruige kerels en rock & roll dames. De keuken en bar werken volgens een wijze waarbij alle ingrediënten zoveel mogelijk uit de bossen, velden en rivieren van de Canadese regio Manitoba - hence the name - komen. Dus jonge dennennaalden in je cocktail en knoppen van de varenplant bij een kaasgerecht.  


Manitoba

Hof Kelsten is een bakkerij met Joodse roots die snapt dat je gasten kunt verleiden met meer dan alleen goed ambachtelijk brood.

In de zaak gekenmerkt door veel tegels en spaanplaat staan op een lange bar allerlei heerlijke baksels uitgestald. In de achterwand liggen mooie broden. De jonge bakker Jeffrey Finkelstein is de derde generatie die in Hof Kelsten meer verkoopt dan alleen maar Joodse, Midden-Oosterse en Europese broden en patisserie. Je kan er ook terecht voor vers belegde sandwiches en brunchgerechten zoals shakshuka, of gerookte makreel met een hartige muffin en boerenkoolsalade. 

Door een glazen wand kun je zien wat er achter in de bakkerij gaande is. En al die ‘warme bakkers’ in de lage landen zonder menukaart en met scheiding van winkel en bakkerij zich maar afvragen waar de klandizie is.   

Hof Kelsten

Omdat we het niet gaan redden op aarde als we alleen maar vlees en dierlijke producten blijven eten, produceert en serveert Gusta voor iedereen toegankelijke en smakelijke veganistische hotdogs en kebab.

Aan de rand van grote versmarkten in steden vind je vaak marktrestaurants die een doorsnee aanbod serveren. Zo niet bij Gusta. In een voormalige garagebox wordt geheel volgens de normcore-trend - eerbied voor het minimalisme - veganistisch fastfood geserveerd in simpele rieten bakjes. 

De vegan worstjes liggen uitgestald in een vitrine alsof je bij de gewone slager bent. Foodservice en foodretail worden hier naadloos met elkaar gecombineerd. De producten van Gusta liggen sinds 2016 in meerdere supermarkten in Montreal en in meer dan 400 adressen in heel Canada. En ze zijn ook online te koop.

Gusta

Tekst & foto's: Frank Lindner | Illustraties: Janneke Hoeben & Xiao-Er Kong

Montreal is een foodcapital. In heel Noord-Amerika telt alleen New York nog meer restaurants per duizend inwoners. Food Inspiration bezocht deze tweede stad van Canada die in het teken staat van Reconnect, Reinventing traditions & New Nomadic Cuisine.

Food Inspiration Magazine

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalist
Volledig scherm