De coronacrisis is een veelkoppig monster voor de horeca. Peter van Ee en zijn vrouw Monique zagen dat hun familiebedrijf Leo na jaren van voorspoed en groei uit het niets onder vuur lag. De cateringbehoefte in het middenkleinbedrijf, waarin zij specialiseerden, verdampte op het moment dat het kabinet iedereen opriep vooral heel veel thuis te werken. 

Peter: “Tachtig procent van onze omzet viel weg en we waren echt in paniek. De eerste anderhalve maand heb je geen idee hoe je het op moet lossen, waar je moet beginnen om je bedrijf te redden.” Familiebedrijven hebben vaak veel veerkracht, maar in tijden van extreme stress kan het ook slopend zijn dat het zakelijke en het persoonlijke zo nauw zijn verweven. “Onze twee zoons, Tjen (24) en Damon (21) waren net voor de eerste lockdown afgestudeerd en ingestroomd in het bedrijf. Dus toen de klap kwam, stond opeens het inkomen en kapitaal van ons volledige gezin op instorten.

Peter van ee vond familibedrijf leo opnieuw uit

  8 min

interview

Innovatie en verbinding in de cateringmarkt

Van blijmoedig ondernemer en oprichter van een gezond familiebedrijf leek Peter van Ee met corona ineens in een afgrond te staren. Tachtig procent van de omzet van bedrijfscateraar Leo Love Good Food verdampte en het inkomen en kapitaal van zijn gezin lag van alle kanten onder vuur. “Nood maakt creatief.”

Joost Scholten    Peter van Ee & Leo Love Good Food  Xiao Er Kong

Offline: This content can only be displayed when online.

Paniek in de tent dus. En er volgden lange, moeizame gesprekken aan de keukentafel van het gezin, waarbij naarstig werd gezocht naar een kruimel perspectief. 

“Ik maakte me als vader zorgen over de start van hun loopbaan. Als ondernemer voelde ik me verantwoordelijk voor hun werk en dat van de honderdzeventig collega’s die we in dienst hadden op dat moment. We moesten schakelen, sneden waar kon in de overhead, maar ontkwamen er niet aan met een aantal medewerkers in gesprek te gaan hoe we hun contract konden ontbinden. Voor sommigen tijdelijk, met de verplichting ze weer in dienst te nemen als de mogelijkheid er is. Van twee binnen de overhead en ruim de helft binnen de operatie moesten we permanent afscheid nemen. Het heeft me geraakt hoe onze mensen mee wilden denken. Ondanks de zorgen die ze hebben over hun eigen werk en zekerheid waren ze heel realistisch. De medewerkers die konden blijven, rechtten hun rug en gingen voorop in de strijd om gezamenlijk Leo door deze crisis te helpen.

Karmapunten

Peter wil met Leo maatwerk leveren, dus verdiept hij zich in al zijn klanten. Ook tijdens de coronacrisis wilde hij direct in gesprek over een passende oplossing in zijn diensten. Misschien was het wel die persoonlijke aanpak die zich vertaalde in de bereidwilligheid om mee te denken in oplossingen die ook voor de cateraar goed waren. 

“De kantoren van onze klanten waren plotseling helemaal leeg en ook voor hen waren het vaak zware tijden. Het was de vraag hoe groot hun bereidheid was om samen na te denken over mogelijkheden en oplossingen. Gelukkig bleek een groot aantal bereid samen op te trekken en te bedenken hoe we hier allemaal doorheen konden komen. Misschien kregen we onze karmapunten een beetje terug. Als je altijd eerlijk en open onderneemt, krijg je de klanten die je verdient en kun je in lastige tijden op ze terugvallen. Na de eerste drie maanden kregen we langzaam grip op de zaak en wisten we dat we het met de steun van de overheid, onze klanten en onze medewerkers zouden redden. Dat gaf ons de moed om te investeren in nieuwe modellen van catering waar we al langere tijd over nadachten. De eerste maanden voelde ik echt paniek, maar toen we het vertrouwen kregen van onze klanten en ik mijn zoons schouder aan schouder naast onze medewerkers zag staan om hier beter uit te komen, voelde ik een diepe trots en dankbaarheid. Dat is óók wat de crisis mij en Monique heeft gebracht.”

“Pro biedt ook grab and go, maar twintig procent van het aanbod wordt bereid op de locatie van de opdrachtgever zelf. De rest komt uit onze centrale keuken. Premium is een volledig bemand concept waarbij we alles op de locatie van de opdrachtgever zelf bereiden. Klanten kunnen kiezen uit de verschillende concepten en naarmate er meer of minder mensen thuiswerken, kunnen ze op- en afschalen. We kunnen de concepten verrijken met extra services zoals een barista, een digitale receptie, slimme lockersystemen of een powerronde met sappen tijdens de middag of een vergadering. Het is een uitermate flexibele aanpak op maat, perfect toegesneden op het nieuwe werken zoals wij denken dat het straks vorm krijgt. Een aanpak die in veel gevallen zelfs nog verder gaat dan catering alleen, dankzij onze aanvullende services. We hadden altijd al een digitaal dashboard waarop klanten in één oogopslag konden zien hoe gezond hun medewerkers eten en drinken en hoe ze scoren op duurzaamheid. We waren altijd gewend om op individueel niveau te meten. Dat maakt de stap eenvoudiger om op maat te distribueren en adviseren. Dat geeft om een unieke kracht.” 

Go, pro en premium

Corona is een monster dat niet alleen sloopt, het dwingt ook tot een vlucht vooruit, jaagt noodgedwongen en soms langverwachte verandering op. “Nood maakt creatief. Samen hebben we vooruit gekeken naar de wereld na de pandemie en op basis daarvan hebben we drie concepten ontwikkeld: Leo Go, Leo Pro en Leo Premium. Leo Go is een grab and go concept dat volledig onbemand is. Dat is in deze tijd ontzettend belangrijk, omdat er weinig mensen op kantoor zijn en de kosten niet te hoog mogen zijn. Daarnaast is alles in Leo Go verpakt. Voedselveiligheid en hygiëne hebben momenteel de prioriteit. Slimme koelingen regelen het voorraadbeheer. Een ander voordeel van grab and go is dat het geen beperkte openingstijden heeft. Onze klanten kunnen in principe altijd terecht bij aantrekkelijke grab and go units.”

Innovatie en verbinding

Met de nieuwe cateringconcepten realiseert Peter een visioen dat hij al had toen hij nog in dienst was bij grote cateraars. “Ik zocht altijd al samenwerking met retailers voor de distributie, maar voor die gevestigde cateraars was het te spannend om een kijkje in de keuken te geven. Ik zag vooral de voordelen van een partner met een goed assortiment en verstand van distributie. Nu werken we voor de nieuwe formules samen met Telesuper, een groothandel, gevestigd in Almere, die 100% onderdeel is van Coop. Met de kennis en flexibiliteit van Telesuper en de retailkennis en kracht van Coop zijn we helemaal klaar voor groei.”

“Wij produceren het ‘ultravers’ deel van het assortiment in onze centrale keuken en leveren dat aan bij het distributiecentrum van Telesuper. Vandaar distribueert Telesuper dagelijks alle goederen voor al onze cateringlocaties. Het is een gamechanger voor ons om die nieuwe partij aan te haken. En dat is niet de enige vernieuwing. We hebben een Belgische partij gevonden die de digitale receptie slim heeft ingericht. Als iemand zich meldt, kan hij zelf met een QR-code de deur openen. Vervolgens verschijnt er een boodschap in beeldscherm dat iemand zich zal melden. Dan komt bijvoorbeeld bij een hostess van ons op de locatie een bericht binnen dat er een bezoeker is, die hij kan ontvangen met een kop koffie. We combineren gastvrijheid en de receptiefunctie op een manier die past bij onze relaties en bij ons. Zo bieden we facilitaire diensten die veel verder gaan dan puur catering alleen. Door de omstandigheden gedwongen richten we de toekomst in op een manier die perfect past bij ons bedrijf. De crisis bracht ons de noodzaak, de moed en het vertrouwen om onszelf opnieuw uit te vinden.

De rust is ook aan de keukentafel weergekeerd. Sterker: optimisme hangt in de lucht en Peter glimlacht als hij denkt aan de toekomst. “Als ondernemen topsport is, hebben onze kinderen alvast de meest extreme wedstrijdvoorbereiding gehad die je kunt verzinnen. Dit zijn lessen die ik nooit meer zal vergeten en ik denk dat ook zij een stoomcursus crisismanagement hebben gevoeld die ze zich nog lang zullen heugen. Maar ze hebben ook gezien wat je terugkrijgt als je zelf veel geeft, dat je kunt rekenen op je mensen en partners en dat je een bedrijf opnieuw uit kunt vinden als de omstandigheden daar om vragen. Ik denk niet dat zij snel op hun lauweren zullen rusten en ooit goede resultaten voor kennisgeving aan zullen nemen. We hebben de klappen samen opgevangen en de lessen geleerd. Nu is het tijd om vooruit te kijken.

Over Leo

Peter van Ee startte Leo vanuit een eigenwijze visie op catering. Sinds 2006 onderneemt hij net even anders dan anderen.

“Ik ben dit bedrijf gestart samen met mijn vrouw Monique. Ik werkte al lang in de catering, zowel in de productie als in marketing, en had eigen plannen en ideeën die ik bij mijn werkgevers niet uit kon voeren. Leo is kort samengevat: lekker, eerlijk en ongecompliceerd. Lekker omdat we altijd maatwerk leveren voor onze klanten en hun medewerkers, eerlijk omdat we open zaken willen doen en maatschappelijk onze verantwoordelijkheid nemen in duurzaamheid en vitaliteit. Ongecompliceerd is voor mij de belangrijkste reden geweest een eigen cateringbedrijf op te richten. Ik vond andere modellen vaak te complex. Wij bieden bijvoorbeeld lunches aan tegen een vast bedrag per medewerker. Dat maakt het met afrekenen en administratie allemaal veel eenvoudiger. Het was ons idee ongeveer vijftien tot twintig locaties te cateren zodat we het samen konden managen, maar het was voor corona toch al uitgegroeid tot zestig locaties.”

Over Leo

Peter van Ee startte Leo vanuit een eigenwijze visie op catering. Sinds 2006 onderneemt hij net even anders dan anderen.

“Ik ben dit bedrijf gestart samen met mijn vrouw Monique. Ik werkte al lang in de catering, zowel in de productie als in marketing, en had eigen plannen en ideeën die ik bij mijn werkgevers niet uit kon voeren. Leo is kort samengevat: lekker, eerlijk en ongecompliceerd. Lekker omdat we altijd maatwerk leveren voor onze klanten en hun medewerkers, eerlijk omdat we open zaken willen doen en maatschappelijk onze verantwoordelijkheid nemen in duurzaamheid en vitaliteit. Ongecompliceerd is voor mij de belangrijkste reden geweest een eigen cateringbedrijf op te richten. Ik vond andere modellen vaak te complex. Wij bieden bijvoorbeeld lunches aan tegen een vast bedrag per medewerker. Dat maakt het met afrekenen en administratie allemaal veel eenvoudiger. Het was ons idee ongeveer vijftien tot twintig locaties te cateren zodat we het samen konden managen, maar het was voor corona toch al uitgegroeid tot zestig locaties.”

  8 min

Offline: This content can only be displayed when online.

Innovatie en verbinding in de cateringmarkt

Van blijmoedig ondernemer en oprichter van een gezond familiebedrijf leek Peter van Ee met corona ineens in een afgrond te staren. Tachtig procent van de omzet van bedrijfscateraar Leo Love Good Food verdampte en het inkomen en kapitaal van zijn gezin lag van alle kanten onder vuur. “Nood maakt creatief.”

Joost Scholten    Peter van Ee & Leo Love Good Food  Xiao Er Kong

De coronacrisis is een veelkoppig monster voor de horeca. Peter van Ee en zijn vrouw Monique zagen dat hun familiebedrijf Leo na jaren van voorspoed en groei uit het niets onder vuur lag. De cateringbehoefte in het middenkleinbedrijf, waarin zij specialiseerden, verdampte op het moment dat het kabinet iedereen opriep vooral heel veel thuis te werken. 

Peter: “Tachtig procent van onze omzet viel weg en we waren echt in paniek. De eerste anderhalve maand heb je geen idee hoe je het op moet lossen, waar je moet beginnen om je bedrijf te redden.” Familiebedrijven hebben vaak veel veerkracht, maar in tijden van extreme stress kan het ook slopend zijn dat het zakelijke en het persoonlijke zo nauw zijn verweven. “Onze twee zoons, Tjen (24) en Damon (21) waren net voor de eerste lockdown afgestudeerd en ingestroomd in het bedrijf. Dus toen de klap kwam, stond opeens het inkomen en kapitaal van ons volledige gezin op instorten.

Paniek in de tent dus. En er volgden lange, moeizame gesprekken aan de keukentafel van het gezin, waarbij naarstig werd gezocht naar een kruimel perspectief. 

“Ik maakte me als vader zorgen over de start van hun loopbaan. Als ondernemer voelde ik me verantwoordelijk voor hun werk en dat van de honderdzeventig collega’s die we in dienst hadden op dat moment. We moesten schakelen, sneden waar kon in de overhead, maar ontkwamen er niet aan met een aantal medewerkers in gesprek te gaan hoe we hun contract konden ontbinden. Voor sommigen tijdelijk, met de verplichting ze weer in dienst te nemen als de mogelijkheid er is. Van twee binnen de overhead en ruim de helft binnen de operatie moesten we permanent afscheid nemen. Het heeft me geraakt hoe onze mensen mee wilden denken. Ondanks de zorgen die ze hebben over hun eigen werk en zekerheid waren ze heel realistisch. De medewerkers die konden blijven, rechtten hun rug en gingen voorop in de strijd om gezamenlijk Leo door deze crisis te helpen.

Karmapunten

Peter wil met Leo maatwerk leveren, dus verdiept hij zich in al zijn klanten. Ook tijdens de coronacrisis wilde hij direct in gesprek over een passende oplossing in zijn diensten. Misschien was het wel die persoonlijke aanpak die zich vertaalde in de bereidwilligheid om mee te denken in oplossingen die ook voor de cateraar goed waren. 

“De kantoren van onze klanten waren plotseling helemaal leeg en ook voor hen waren het vaak zware tijden. Het was de vraag hoe groot hun bereidheid was om samen na te denken over mogelijkheden en oplossingen. Gelukkig bleek een groot aantal bereid samen op te trekken en te bedenken hoe we hier allemaal doorheen konden komen. Misschien kregen we onze karmapunten een beetje terug. Als je altijd eerlijk en open onderneemt, krijg je de klanten die je verdient en kun je in lastige tijden op ze terugvallen. Na de eerste drie maanden kregen we langzaam grip op de zaak en wisten we dat we het met de steun van de overheid, onze klanten en onze medewerkers zouden redden. Dat gaf ons de moed om te investeren in nieuwe modellen van catering waar we al langere tijd over nadachten. De eerste maanden voelde ik echt paniek, maar toen we het vertrouwen kregen van onze klanten en ik mijn zoons schouder aan schouder naast onze medewerkers zag staan om hier beter uit te komen, voelde ik een diepe trots en dankbaarheid. Dat is óók wat de crisis mij en Monique heeft gebracht.”

“Pro biedt ook grab and go, maar twintig procent van het aanbod wordt bereid op de locatie van de opdrachtgever zelf. De rest komt uit onze centrale keuken. Premium is een volledig bemand concept waarbij we alles op de locatie van de opdrachtgever zelf bereiden. Klanten kunnen kiezen uit de verschillende concepten en naarmate er meer of minder mensen thuiswerken, kunnen ze op- en afschalen. We kunnen de concepten verrijken met extra services zoals een barista, een digitale receptie, slimme lockersystemen of een powerronde met sappen tijdens de middag of een vergadering. Het is een uitermate flexibele aanpak op maat, perfect toegesneden op het nieuwe werken zoals wij denken dat het straks vorm krijgt. Een aanpak die in veel gevallen zelfs nog verder gaat dan catering alleen, dankzij onze aanvullende services. We hadden altijd al een digitaal dashboard waarop klanten in één oogopslag konden zien hoe gezond hun medewerkers eten en drinken en hoe ze scoren op duurzaamheid. We waren altijd gewend om op individueel niveau te meten. Dat maakt de stap eenvoudiger om op maat te distribueren en adviseren. Dat geeft om een unieke kracht.” 

Go, pro en premium

Corona is een monster dat niet alleen sloopt, het dwingt ook tot een vlucht vooruit, jaagt noodgedwongen en soms langverwachte verandering op. “Nood maakt creatief. Samen hebben we vooruit gekeken naar de wereld na de pandemie en op basis daarvan hebben we drie concepten ontwikkeld: Leo Go, Leo Pro en Leo Premium. Leo Go is een grab and go concept dat volledig onbemand is. Dat is in deze tijd ontzettend belangrijk, omdat er weinig mensen op kantoor zijn en de kosten niet te hoog mogen zijn. Daarnaast is alles in Leo Go verpakt. Voedselveiligheid en hygiëne hebben momenteel de prioriteit. Slimme koelingen regelen het voorraadbeheer. Een ander voordeel van grab and go is dat het geen beperkte openingstijden heeft. Onze klanten kunnen in principe altijd terecht bij aantrekkelijke grab and go units.”

De rust is ook aan de keukentafel weergekeerd. Sterker: optimisme hangt in de lucht en Peter glimlacht als hij denkt aan de toekomst. “Als ondernemen topsport is, hebben onze kinderen alvast de meest extreme wedstrijdvoorbereiding gehad die je kunt verzinnen. Dit zijn lessen die ik nooit meer zal vergeten en ik denk dat ook zij een stoomcursus crisismanagement hebben gevoeld die ze zich nog lang zullen heugen. Maar ze hebben ook gezien wat je terugkrijgt als je zelf veel geeft, dat je kunt rekenen op je mensen en partners en dat je een bedrijf opnieuw uit kunt vinden als de omstandigheden daar om vragen. Ik denk niet dat zij snel op hun lauweren zullen rusten en ooit goede resultaten voor kennisgeving aan zullen nemen. We hebben de klappen samen opgevangen en de lessen geleerd. Nu is het tijd om vooruit te kijken.

Innovatie en verbinding

Met de nieuwe cateringconcepten realiseert Peter een visioen dat hij al had toen hij nog in dienst was bij grote cateraars. “Ik zocht altijd al samenwerking met retailers voor de distributie, maar voor die gevestigde cateraars was het te spannend om een kijkje in de keuken te geven. Ik zag vooral de voordelen van een partner met een goed assortiment en verstand van distributie. Nu werken we voor de nieuwe formules samen met Telesuper, een groothandel, gevestigd in Almere, die 100% onderdeel is van Coop. Met de kennis en flexibiliteit van Telesuper en de retailkennis en kracht van Coop zijn we helemaal klaar voor groei.”

“Wij produceren het ‘ultravers’ deel van het assortiment in onze centrale keuken en leveren dat aan bij het distributiecentrum van Telesuper. Vandaar distribueert Telesuper dagelijks alle goederen voor al onze cateringlocaties. Het is een gamechanger voor ons om die nieuwe partij aan te haken. En dat is niet de enige vernieuwing. We hebben een Belgische partij gevonden die de digitale receptie slim heeft ingericht. Als iemand zich meldt, kan hij zelf met een QR-code de deur openen. Vervolgens verschijnt er een boodschap in beeldscherm dat iemand zich zal melden. Dan komt bijvoorbeeld bij een hostess van ons op de locatie een bericht binnen dat er een bezoeker is, die hij kan ontvangen met een kop koffie. We combineren gastvrijheid en de receptiefunctie op een manier die past bij onze relaties en bij ons. Zo bieden we facilitaire diensten die veel verder gaan dan puur catering alleen. Door de omstandigheden gedwongen richten we de toekomst in op een manier die perfect past bij ons bedrijf. De crisis bracht ons de noodzaak, de moed en het vertrouwen om onszelf opnieuw uit te vinden.

Food Inspiration Magazine

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalist
Volledig scherm