Offline: This content can only be displayed when online.

© Hooked

HOOKED IN TILBURG
De kleine gerechten op de kaart bij Hooked zijn geïnspireerd op keukens uit landen als Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk. Denk aan als fruits de mer en hapjes zoals pata negra, en krokante feta met uie marmelade. Dat is wat Giel van Schaaijk, ook eigenaar van RAK en T-huis in Tilburg, baseerde zijn nieuwe zaak op restaurant Botafumeiro uit Barcelona.

CAFÉ CONCOURS IN UTRECHT
In de keuken van Café Concours stekt chef Alex Zeelenberg een menu samenstelde met kleine gerechten, zoals ravioli van kreeft, oesters en borrelplanken. De wijnen in deze nieuwe restobar staan uiteindelijk centraal, en daar zorgt sommelier Nils Regien voor.

LA PETITE SOEUR IN ROTTERDAM
La Petite Soeur is het kleine zusje van Bistrot du Bac. Eigenaren Maartje en Joost van de Braak misten een barretje waar hun gasten heel de dag terecht konden en zijn daarom gestart met hun La Petite Soeur. Vanuit hun bar serveren ze wijnen, cocktails en bieren en allemaal met mooie Franse gerechtjes ernaast.

CAFÉ BEURRE IN AMSTERDAM
In de Staatsliedenbuurt in Amsterdam opende dit jaar Café Beurre: een laagdrempelige en restobar. De eigenaar is Kim Jongbloed. Hij is enorm fan van - je raad het niet - boter. Zijn tante Karin Gaasterland - bekend van Cuisine Carine - was betrokken was bij de ontwikkeling van het volledig vegetarische menu.

BAR DI CHAMPAGNE IN AMSTERDAM
Het ‘proeflokaal’ van L’Atelier de Champagne heeft niet alleen veel champagnes per glas of fles maar ook ‘eenvoud in perfectie’ happen. Bar du Champagne is meer dan een champagnebar. Hier eet je uiterst creatieve en uitgebalanceerde kleine gerechtjes vanuit de gedacht ‘less is more’ terwijl er lekkere vibes op vinyl worden gedraaid. Veel champagnes per glas maar je kunt ook een fles uit het enorm assortiment van het Atelier uitzoeken en deze met een kleine opslag drinken

Brouwer jureert bij de horecaprijzen van de Entree Awards onder meer de nieuwe categorie restobars. Deze vijf genomineerde bedrijven zijn wat hem betreft stuk voor stuk een bezoek waard.

Brouwer bestudeert de horeca al jarenlang professioneel. Zijn ontdekking van de huidige tijd is de restobar: restaurants met een prominente bar, eten op niveau, altijd ruimte voor aanloop, ervaren medewerkers, betrokken eigenaren en zonder al teveel gedoe met gesteven linnen of obers met witte handschoentjes. Craft beers en natuurwijnen zijn naast het goede eten de andere vaste ingrediënten. 

Brouwer: “Restobars hebben iets Frans, de Amerikanen noemen ze Europees, de Britten noemen het new cafés. De kaart is er klein, maar de gerechten zijn hoogwaardig en snel te bereiden. De dranken komen van kleine producenten en divers: wijn, craft bieren, een kleine cocktailselectie en een ruim aanbod alcoholvrij. De zaken zijn uniek, anders en tegendraads. Ze bieden tegenwicht aan de copy/paste formules die de groei van horeca overal vormgeven. Desalniettemin zijn ze in hun eigenheid toch weer herkenbaar. De restobar is het onafhankelijke antwoord op de Instagrammable outlets. De culinaire counterculture die tegen de breed gedragen foodpop culture in gaat. 


Restobars met Gijsbregt Brouwer

EMPERICAL 
“We are a flavor driven company.” Het is de slagzin van veel concepten in Kopenhagen. Zo ook van Empirical, een bedrijf dat sterke drank produceert, maar zich vooral identificeert als maker van smaken. Smaak kun je namelijk goed infuseren in alcohol, vandaar de keuze om te gaan brouwen. Oprichters Lars Williams en Mark Emil Hermansen startten in 2017 met Empirical. Na jaren werken in ‘s werelds beste keukens (waaronder Noma***), raakten de twee mannen geobsedeerd door het creëren van unieke nieuwe smaken. Williams en Hermansen bouwden zelf hun machines en ontwikkelden hybride gistingstechnieken, zodat ze konden distilleren bij zeer lage temperatuur. Op die manier blijft zoveel mogelijk smaak behouden van de ingrediënten en zeldzame botanicals die ze gebruiken. Aan de brouwerij zit een kleine winkel waar ook proeverijen worden georganiseerd. 

AMASS 
Amass is een fine dining restaurant waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De tuin en kas van Amass – die zich vlak voor het restaurant bevinden – spelen een cruciale rol in de werkwijze van het restaurant. Veel van de producten die voor het menu worden gebruikt, verbouwen ze zelf. Ook ondersteunt Amass kleine lokale boeren die de tijd en het financiële risico nemen om historische gewassen en rassen speciaal voor hen te telen en daarmee de biodiversiteit helpen vergroten. Naast duurzaam zijn de gerechten bij Amass vooral ook heel erg smaakvol en goed in balans. Geen wonder dus dat chefs van over de hele wereld zich aanmelden om te komen leren van chef-kok Matt Orlando.

ALCHEMIST***
Executive chef en meesterbrein achter restaurant Alchemist is de 31-jarige Rasmus Munk. Zijn stijl bevat elementen uit de moleculaire keuken en de Nordic Cuisine. Maar omdat de jonge chef zichzelf niet wilde beperken, bedacht hij een nieuwe culinaire stijl, die hij Holistic Cuisine noemt. Met Holistic Cuisine wil Munk ons begrip van het concept dineren veranderen, door een ervaring te bieden die verder gaat dan wat er op het bord ligt. Volgens Munk is dineren een gelaagde ervaring, met elementen uit de wereld van gastronomie, theater, kunst, wetenschap, technologie en design. Dineren bij Alchemist bestaat uit een avondvullend programma dat drie tot vijf uur duurt. Gasten worden tijdens het diner in verschillende ruimtes ondergedompeld met film, muziek en andere elementen uit theater.

APOTHEK57
Gelegen in designstudio Frama ligt Apothek57, een prachtige bakkerswinkel en koffiezaak met een focus op design. Chef Chiara Barla staat aan het hoofd van de bakkerij. In haar manier van werken laat ze zich inspireren door haar achtergrond in de kunstgeschiedenis. Ze streeft ernaar een menu te ontwerpen rond verse ingrediënten en weelderige smaken, texturen en kleuren. Deeg wordt aan de counter vers gekneed, terwijl gasten kunnen kiezen voor een zoete croissant met miso-caramel, of een hartig broodje met verse Deense kaas. 

HART BAGERI
Aan het roer van Hart Bageri staat de Britse Richard Hart. Voorheen was Hart werkzaam bij Noma*** en samen met zijn oude chef-kok René Redzepi opende hij in 2018 een zuurdesembakkerij in Kopenhagen. Naast brood maken ze bij Hart Bageri verschillende gebakjes & buns die per seizoen veranderen. Een populair product is het kardemombroodje, dat wordt gemaakt van restjes croissant en heel veel extra boter.

HIJA DE SANCHEZ
Nadat Rosio Sanchez vijf jaar lang de patisserieafdeling van Noma*** leidde, opende zij in 2015 haar eigen Mexicaanse taqueria, Hija de Sanchez, in foodhall Torvehallerne. Doel was om weer verbinding te maken met haar roots, en de smaken van haar jeugd in Mexico naar Denemarken te halen. Bij Hija de Sanchez eet je traditionele taco’s, bereid met producten uit de omgeving. 

Een aantal vernieuwende foodconcepten in Kopenhagen volgens Appels:

Appels is journalist bij Food Inspiration. Vanuit de redactie ontdekt, beleeft, analyseert en verslaat zij concepten in binnen- en buitenland. Uit haar uitgebreide portfolio van culinaire verbeelding toverde zij voor de Food Inspiration Days Kopenhagen als bestemming. Naast de klassiekers belichtte zij de onbekendere kanten van de – dankzij het iconische Noma*** – misschien wel meest invloedrijke foodstad ter wereld.

Ze nam ons mee van het bekende manifest van de New Nordic Cuisine – dat zo’n twintig jaar geleden werd geschreven – tot het heden waarin Kopenhagen een foodstad is waarin Noma-alumni zijn uitgewaaierd om hun hart te volgen. Van burger bar Popl waar ze de beste burgers ooit proefde, zowel vega als traditioneel, tot no waste van toprestaurant Amass. Van een eenvoudig en traditionele Mexicaanse Taqueria Hija de Sanchez tot zuurdesembakkerij Hart Bageri, loodste zij het publiek langs deze en nog vele andere highlights van de must see bestemming waar chefs van over de hele wereld naartoe reizen voor inspiratie van comfort food tot fine dining.

Culinaire concepten in Kopenhagen met Lisa Appels

© Electric Shufle

ELECTRIC SHUFFLE
In de ‘restaurant-als-ervaring-markt', die zich momenteel aan het afscheiden is van de functionele horeca, laat Electric Shuffle de kracht van leisure-blurring gelden. Met AR-implementaties van het ouderwetse shuffle boarden biedt het merk een volledige avond uit met meer dan genoeg tijd om de cocktails en kwalitatieve gerechten te combineren. De gegarandeerde good time maakt Electric Shuffle en vergelijkbare concepten een aantrekkelijke propositie, met name voor vriendengroepen maar ook interessant vanuit een investering per m2. Die vermakende factor gaat de komende jaren een groeiende rol spelen in ervaringskant van de restaurantbranche.

&PIZZA
&Pizza, met vestigingen in verschillende Amerikaanse staten, weet precies wie ze zijn en wie hun klanten zijn. Het merk is niet alleen vóór Gen Z'ers, het is zelf een Gen Z’er. Precies die bezieling zorgt ervoor dat &Pizza een van de zeldzame bedrijven is die niet de plank misslaat als het gaat om verbinding met onze jongste consumentengeneratie. Jeugdigheid lijkt geen strategie maar een karaktereigenschap en wordt in elk afzonderlijk onderdeel van het concept doorgevoerd; unieke vormen, gestoorde designs en een internetified vocabulaire. Over alles is nagedacht en alles is compleet in lijn met de urban youth identiteit die het merk zich aanmeet. 

KITOPI
Kitopi is de leveled up versie van een dark kitchen. Het bedrijf runt inmiddels 200 bereidingskeukens in het Midden Oosten (en Polen) voor een scala aan merken - zo’n 60 tot 90 merken per locatie. Met meer dan 200 merken in het portfolio laat Kitopi zien wat de cutting edge is van de dark kitchen. Extreme efficiëntie, organisatie en technologisering stelt ze in staat om partners een market entry zonder investeringen op locatie te kunnen doen. Een samenwerking met Kitopi biedt brands een veilige manier om merkbekendheid op te bouwen en om het water van de markt te testen zonder meteen een plons te hoeven nemen. Kitopi biedt een blik op de toekomst van de horecamarkt.

PARSNIP
De app Parsnip zet gamification in om consumenten te onderwijzen over voeding. Met quizzes over shopping tactieken, recepten en smaakcombinaties tracht het bedrijf haar gebruikers te enthousiasmeren over koken. Met de komende crisis voor de deur wordt inspelen op de at home markt weer een stuk interessanter. Parsnip is een mooi voorbeeld van consumentenactivatie.

MARUGAME UDON
Dit razend populaire concept oorspronkelijk uit Japan is een stralend voorbeeld van betaalbare en makkelijke kwaliteit. Inspelend op de groeiende behoefte naar Aziatische smaken en gerechten worden hier dagelijks verse udonnoedels bereid voor de gast. Met gerechten vanaf drie en een halve pond claimt Marugame Udon een ijzersterke propositie: hoogkwalitatieve, snelle en gezonde maaltijden voor een kleine prijs.

Een aantal opvallende F&B concepten volgens Niesten:

Personificatie van merken
Influencers veranderen de manier waarop merken in de markt kunnen worden gezet. Met hun extreme bereik krijgen ze hun fans en volgers in beweging. Misschien wel het beste voorbeeld zijn de burgers van Mr. Beast. Het hamburgerconcept van de Amerikaanse YouTuber ontplofte in no time tot keten.

Restaurant als ervaring
De experience economy is springlevend. Bars en restaurants hebben vaak een uitgesproken design en thematiek en de gamification van de horeca zet door: alles om de gasten te verleiden het scherm even te laten voor wat het is en zich onder te dompelen in de omgeving of activiteit. Om die vervolgens vast te leggen en te delen. Het hippe sjoelconcept Electric Shuffle, met vestigingen in Engeland en de VS, was een van de voorbeelden die Niesten benoemde.

Betaalbaar en makkelijk
Affordable convenience is volgens Niesten een recessiewinnaar. Het Japanse restaurant Marugame Udon met verschillende vestigingen in Amerika is een goed voorbeeld. Met verse udonnoedels en een hoge doorloop is het concept een drukbezochte favoriet voor consumenten die niet de hoofdprijs willen betalen en toch een bijzonder moment buiten de deur zoeken. 

Tech en hybride
De opkomst van dark kitchens (keukens enkel voor bezorging) tijdens de pandemie was een goed voorbeeld van de succesvolle toepassing van tech op de wereld van food. Tech-ondernemers zagen opeens kansen in de wereld van eten en drinken en startten datagedreven keukens. Niesten noemde Kitopi uit de Verenigde Arabische Emiraten als een voorbeeld van een succesvol techbedrijf in food.

Reoewein Niesten ontwikkelt met zijn bureau Conceptional al vele jaren F&B-concepten over de hele wereld. Zijn blik is breed en zijn focus internationaal. Hij ziet dat een wereld die in toenemende mate via schermen is verbonden, ook concepten voortbrengt die overal ter wereld vergelijkbare karakteristieken hebben. Millennials en Gen Z verwachten overal ter wereld namelijk hetzelfde van horeca. Niesten noemde tijdens zijn presentatie vier main topics die hij terug ziet komen in diverse concepten, op verschillende continenten en in diverse culturen.

Wereldwijde fast-casual concepten met Reoewein Niesten

Lisa Appels    Floris Heuer & Kevin Verkruijssen   Xiao Er Kong

Drie trendspecialisten presenteerden op de Concepts to watch stage tijdens de Food Inspiration Days een reis van een uur langs verschillende hyperrelevante trends. Van ver weg tot om de hoek en van tech tot traditie.

Concepts to watch

cool concepts

  10 min

© Hooked

HOOKED IN TILBURG
De kleine gerechten op de kaart bij Hooked zijn geïnspireerd op keukens uit landen als Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk. Denk aan als fruits de mer en hapjes zoals pata negra, en krokante feta met uie marmelade. Dat is wat Giel van Schaaijk, ook eigenaar van RAK en T-huis in Tilburg, baseerde zijn nieuwe zaak op restaurant Botafumeiro uit Barcelona.

CAFÉ CONCOURS IN UTRECHT
In de keuken van Café Concours stekt chef Alex Zeelenberg een menu samenstelde met kleine gerechten, zoals ravioli van kreeft, oesters en borrelplanken. De wijnen in deze nieuwe restobar staan uiteindelijk centraal, en daar zorgt sommelier Nils Regien voor.

LA PETITE SOEUR IN ROTTERDAM
La Petite Soeur is het kleine zusje van Bistrot du Bac. Eigenaren Maartje en Joost van de Braak misten een barretje waar hun gasten heel de dag terecht konden en zijn daarom gestart met hun La Petite Soeur. Vanuit hun bar serveren ze wijnen, cocktails en bieren en allemaal met mooie Franse gerechtjes ernaast.

CAFÉ BEURRE IN AMSTERDAM
In de Staatsliedenbuurt in Amsterdam opende dit jaar Café Beurre: een laagdrempelige en restobar. De eigenaar is Kim Jongbloed. Hij is enorm fan van - je raad het niet - boter. Zijn tante Karin Gaasterland - bekend van Cuisine Carine - was betrokken was bij de ontwikkeling van het volledig vegetarische menu.

BAR DI CHAMPAGNE IN AMSTERDAM
Het ‘proeflokaal’ van L’Atelier de Champagne heeft niet alleen veel champagnes per glas of fles maar ook ‘eenvoud in perfectie’ happen. Bar du Champagne is meer dan een champagnebar. Hier eet je uiterst creatieve en uitgebalanceerde kleine gerechtjes vanuit de gedacht ‘less is more’ terwijl er lekkere vibes op vinyl worden gedraaid. Veel champagnes per glas maar je kunt ook een fles uit het enorm assortiment van het Atelier uitzoeken en deze met een kleine opslag drinken

Brouwer jureert bij de horecaprijzen van de Entree Awards onder meer de nieuwe categorie restobars. Deze vijf genomineerde bedrijven zijn wat hem betreft stuk voor stuk een bezoek waard.

Brouwer bestudeert de horeca al jarenlang professioneel. Zijn ontdekking van de huidige tijd is de restobar: restaurants met een prominente bar, eten op niveau, altijd ruimte voor aanloop, ervaren medewerkers, betrokken eigenaren en zonder al teveel gedoe met gesteven linnen of obers met witte handschoentjes. Craft beers en natuurwijnen zijn naast het goede eten de andere vaste ingrediënten. 

Brouwer: “Restobars hebben iets Frans, de Amerikanen noemen ze Europees, de Britten noemen het new cafés. De kaart is er klein, maar de gerechten zijn hoogwaardig en snel te bereiden. De dranken komen van kleine producenten en divers: wijn, craft bieren, een kleine cocktailselectie en een ruim aanbod alcoholvrij. De zaken zijn uniek, anders en tegendraads. Ze bieden tegenwicht aan de copy/paste formules die de groei van horeca overal vormgeven. Desalniettemin zijn ze in hun eigenheid toch weer herkenbaar. De restobar is het onafhankelijke antwoord op de Instagrammable outlets. De culinaire counterculture die tegen de breed gedragen foodpop culture in gaat. 


Restobars met Gijsbregt Brouwer

EMPERICAL 
“We are a flavor driven company.” Het is de slagzin van veel concepten in Kopenhagen. Zo ook van Empirical, een bedrijf dat sterke drank produceert, maar zich vooral identificeert als maker van smaken. Smaak kun je namelijk goed infuseren in alcohol, vandaar de keuze om te gaan brouwen. Oprichters Lars Williams en Mark Emil Hermansen startten in 2017 met Empirical. Na jaren werken in ‘s werelds beste keukens (waaronder Noma***), raakten de twee mannen geobsedeerd door het creëren van unieke nieuwe smaken. Williams en Hermansen bouwden zelf hun machines en ontwikkelden hybride gistingstechnieken, zodat ze konden distilleren bij zeer lage temperatuur. Op die manier blijft zoveel mogelijk smaak behouden van de ingrediënten en zeldzame botanicals die ze gebruiken. Aan de brouwerij zit een kleine winkel waar ook proeverijen worden georganiseerd. 

AMASS 
Amass is een fine dining restaurant waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De tuin en kas van Amass – die zich vlak voor het restaurant bevinden – spelen een cruciale rol in de werkwijze van het restaurant. Veel van de producten die voor het menu worden gebruikt, verbouwen ze zelf. Ook ondersteunt Amass kleine lokale boeren die de tijd en het financiële risico nemen om historische gewassen en rassen speciaal voor hen te telen en daarmee de biodiversiteit helpen vergroten. Naast duurzaam zijn de gerechten bij Amass vooral ook heel erg smaakvol en goed in balans. Geen wonder dus dat chefs van over de hele wereld zich aanmelden om te komen leren van chef-kok Matt Orlando.

ALCHEMIST***
Executive chef en meesterbrein achter restaurant Alchemist is de 31-jarige Rasmus Munk. Zijn stijl bevat elementen uit de moleculaire keuken en de Nordic Cuisine. Maar omdat de jonge chef zichzelf niet wilde beperken, bedacht hij een nieuwe culinaire stijl, die hij Holistic Cuisine noemt. Met Holistic Cuisine wil Munk ons begrip van het concept dineren veranderen, door een ervaring te bieden die verder gaat dan wat er op het bord ligt. Volgens Munk is dineren een gelaagde ervaring, met elementen uit de wereld van gastronomie, theater, kunst, wetenschap, technologie en design. Dineren bij Alchemist bestaat uit een avondvullend programma dat drie tot vijf uur duurt. Gasten worden tijdens het diner in verschillende ruimtes ondergedompeld met film, muziek en andere elementen uit theater.

APOTHEK57
Gelegen in designstudio Frama ligt Apothek57, een prachtige bakkerswinkel en koffiezaak met een focus op design. Chef Chiara Barla staat aan het hoofd van de bakkerij. In haar manier van werken laat ze zich inspireren door haar achtergrond in de kunstgeschiedenis. Ze streeft ernaar een menu te ontwerpen rond verse ingrediënten en weelderige smaken, texturen en kleuren. Deeg wordt aan de counter vers gekneed, terwijl gasten kunnen kiezen voor een zoete croissant met miso-caramel, of een hartig broodje met verse Deense kaas. 

HART BAGERI
Aan het roer van Hart Bageri staat de Britse Richard Hart. Voorheen was Hart werkzaam bij Noma*** en samen met zijn oude chef-kok René Redzepi opende hij in 2018 een zuurdesembakkerij in Kopenhagen. Naast brood maken ze bij Hart Bageri verschillende gebakjes & buns die per seizoen veranderen. Een populair product is het kardemombroodje, dat wordt gemaakt van restjes croissant en heel veel extra boter.

HIJA DE SANCHEZ
Nadat Rosio Sanchez vijf jaar lang de patisserieafdeling van Noma*** leidde, opende zij in 2015 haar eigen Mexicaanse taqueria, Hija de Sanchez, in foodhall Torvehallerne. Doel was om weer verbinding te maken met haar roots, en de smaken van haar jeugd in Mexico naar Denemarken te halen. Bij Hija de Sanchez eet je traditionele taco’s, bereid met producten uit de omgeving. 

Een aantal vernieuwende foodconcepten in Kopenhagen volgens Appels:

Appels is journalist bij Food Inspiration. Vanuit de redactie ontdekt, beleeft, analyseert en verslaat zij concepten in binnen- en buitenland. Uit haar uitgebreide portfolio van culinaire verbeelding toverde zij voor de Food Inspiration Days Kopenhagen als bestemming. Naast de klassiekers belichtte zij de onbekendere kanten van de – dankzij het iconische Noma*** – misschien wel meest invloedrijke foodstad ter wereld.

Ze nam ons mee van het bekende manifest van de New Nordic Cuisine – dat zo’n twintig jaar geleden werd geschreven – tot het heden waarin Kopenhagen een foodstad is waarin Noma-alumni zijn uitgewaaierd om hun hart te volgen. Van burger bar Popl waar ze de beste burgers ooit proefde, zowel vega als traditioneel, tot no waste van toprestaurant Amass. Van een eenvoudig en traditionele Mexicaanse Taqueria Hija de Sanchez tot zuurdesembakkerij Hart Bageri, loodste zij het publiek langs deze en nog vele andere highlights van de must see bestemming waar chefs van over de hele wereld naartoe reizen voor inspiratie van comfort food tot fine dining.

Culinaire concepten in Kopenhagen met Lisa Appels

© Electric Shufle

ELECTRIC SHUFFLE
In de ‘restaurant-als-ervaring-markt', die zich momenteel aan het afscheiden is van de functionele horeca, laat Electric Shuffle de kracht van leisure-blurring gelden. Met AR-implementaties van het ouderwetse shuffle boarden biedt het merk een volledige avond uit met meer dan genoeg tijd om de cocktails en kwalitatieve gerechten te combineren. De gegarandeerde good time maakt Electric Shuffle en vergelijkbare concepten een aantrekkelijke propositie, met name voor vriendengroepen maar ook interessant vanuit een investering per m2. Die vermakende factor gaat de komende jaren een groeiende rol spelen in ervaringskant van de restaurantbranche.

&PIZZA
&Pizza, met vestigingen in verschillende Amerikaanse staten, weet precies wie ze zijn en wie hun klanten zijn. Het merk is niet alleen vóór Gen Z'ers, het is zelf een Gen Z’er. Precies die bezieling zorgt ervoor dat &Pizza een van de zeldzame bedrijven is die niet de plank misslaat als het gaat om verbinding met onze jongste consumentengeneratie. Jeugdigheid lijkt geen strategie maar een karaktereigenschap en wordt in elk afzonderlijk onderdeel van het concept doorgevoerd; unieke vormen, gestoorde designs en een internetified vocabulaire. Over alles is nagedacht en alles is compleet in lijn met de urban youth identiteit die het merk zich aanmeet. 

KITOPI
Kitopi is de leveled up versie van een dark kitchen. Het bedrijf runt inmiddels 200 bereidingskeukens in het Midden Oosten (en Polen) voor een scala aan merken - zo’n 60 tot 90 merken per locatie. Met meer dan 200 merken in het portfolio laat Kitopi zien wat de cutting edge is van de dark kitchen. Extreme efficiëntie, organisatie en technologisering stelt ze in staat om partners een market entry zonder investeringen op locatie te kunnen doen. Een samenwerking met Kitopi biedt brands een veilige manier om merkbekendheid op te bouwen en om het water van de markt te testen zonder meteen een plons te hoeven nemen. Kitopi biedt een blik op de toekomst van de horecamarkt.

PARSNIP
De app Parsnip zet gamification in om consumenten te onderwijzen over voeding. Met quizzes over shopping tactieken, recepten en smaakcombinaties tracht het bedrijf haar gebruikers te enthousiasmeren over koken. Met de komende crisis voor de deur wordt inspelen op de at home markt weer een stuk interessanter. Parsnip is een mooi voorbeeld van consumentenactivatie.

MARUGAME UDON
Dit razend populaire concept oorspronkelijk uit Japan is een stralend voorbeeld van betaalbare en makkelijke kwaliteit. Inspelend op de groeiende behoefte naar Aziatische smaken en gerechten worden hier dagelijks verse udonnoedels bereid voor de gast. Met gerechten vanaf drie en een halve pond claimt Marugame Udon een ijzersterke propositie: hoogkwalitatieve, snelle en gezonde maaltijden voor een kleine prijs.

Een aantal opvallende F&B concepten volgens Niesten:

Personificatie van merken
Influencers veranderen de manier waarop merken in de markt kunnen worden gezet. Met hun extreme bereik krijgen ze hun fans en volgers in beweging. Misschien wel het beste voorbeeld zijn de burgers van Mr. Beast. Het hamburgerconcept van de Amerikaanse YouTuber ontplofte in no time tot keten.

Restaurant als ervaring
De experience economy is springlevend. Bars en restaurants hebben vaak een uitgesproken design en thematiek en de gamification van de horeca zet door: alles om de gasten te verleiden het scherm even te laten voor wat het is en zich onder te dompelen in de omgeving of activiteit. Om die vervolgens vast te leggen en te delen. Het hippe sjoelconcept Electric Shuffle, met vestigingen in Engeland en de VS, was een van de voorbeelden die Niesten benoemde.

Betaalbaar en makkelijk
Affordable convenience is volgens Niesten een recessiewinnaar. Het Japanse restaurant Marugame Udon met verschillende vestigingen in Amerika is een goed voorbeeld. Met verse udonnoedels en een hoge doorloop is het concept een drukbezochte favoriet voor consumenten die niet de hoofdprijs willen betalen en toch een bijzonder moment buiten de deur zoeken. 

Tech en hybride
De opkomst van dark kitchens (keukens enkel voor bezorging) tijdens de pandemie was een goed voorbeeld van de succesvolle toepassing van tech op de wereld van food. Tech-ondernemers zagen opeens kansen in de wereld van eten en drinken en startten datagedreven keukens. Niesten noemde Kitopi uit de Verenigde Arabische Emiraten als een voorbeeld van een succesvol techbedrijf in food.

Reoewein Niesten ontwikkelt met zijn bureau Conceptional al vele jaren F&B-concepten over de hele wereld. Zijn blik is breed en zijn focus internationaal. Hij ziet dat een wereld die in toenemende mate via schermen is verbonden, ook concepten voortbrengt die overal ter wereld vergelijkbare karakteristieken hebben. Millennials en Gen Z verwachten overal ter wereld namelijk hetzelfde van horeca. Niesten noemde tijdens zijn presentatie vier main topics die hij terug ziet komen in diverse concepten, op verschillende continenten en in diverse culturen.

Wereldwijde fast-casual concepten met Reoewein Niesten

Lisa Appels    Floris Heuer & Kevin Verkruijssen Xiao Er Kong

Drie trendspecialisten presenteerden op de Concepts to watch stage tijdens de Food Inspiration Days een reis van een uur langs verschillende hyperrelevante trends. Van ver weg tot om de hoek en van tech tot traditie.

Concepts to watch

  10 min

Offline: This content can only be displayed when online.

Food Inspiration Magazine

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalist
Volledig scherm