 Redactie Food Inspiration  Loraine Elemans

Offline: This content can only be displayed when online.

  10 min

 cool 

 cool 

concepts 

concepts 

al?

Ken je deze

In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen. Dit zijn onze ontdekkingen van de afgelopen tijd.

COOL CONCEPT

© SAAM

© Kasvio

© Barouche

© Barouche

© Yust

Tip van de redactie

Voor gasten die elkaar graag op een informele manier ontmoeten is er op de bovenverdieping van SAAM een spectaculaire bar gebouwd met uitzicht over de Amstel. Bestel bijvoorbeeld de alcoholvrije cocktail met Zuid-Afrikaanse kruiden.

SAAM

SAAM

Het team

SAAM betekent in het Zuid-Afrikaans ‘samen’, wat refereert aan de samenwerking tussen Janse en chefs Jasper Hermans (voormalig chef bij Restaurant Aan de Poel**) en Thomas Kooijman (voormalig executive chef bij Bar Alt), die de dagelijkse leiding over de keuken hebben. Ook de samenwerking met de sommeliers wordt benadrukt door Janse. Koen van der Plas ontving in 2020 de Sommelier Award van Michelin en werd in 2019 door Gault&Millau bekroond tot Sommelier van het Jaar, Max van Bockel werkte als head sommelier bij Rijks*.

Janse blijft in Zuid-Afrika wonen en zal het team dus grotendeels op afstand ondersteunen. Ze benadrukt de fijne samenwerking binnen het team. “We hebben allemaal voor SAAM gekozen omdat het een nieuw avontuur is waar we vooral samen bezig zijn. Eerder dit jaar kwam het team naar Zuid-Afrika om te leren over de lokale smaken en producten. Het was een geweldige trip waar we veel lol hebben gehad en een band hebben opgebouwd. Als team leren we continu van elkaar.”

SAAM staat ook voor het samenkomen van gasten. Het restaurant beschikt over 46 couverts op de begane grond, waaronder een chefs table voor acht personen. Noemenswaardig is ook het design van SAAM. In de lichte ruimtes wordt veel gebruik gemaakt van hout waarbij de details, zoals de vele schilderijen, vrolijke kleuren hebben.


Zelf bezoeken? 

Amstelzijde 59, 1184 TZ Amstelveen

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag
18.00 - 22.00

 

Het concept

Op de Amsteldijk in het oer-Hollandse Ouderkerk aan de Amstel vind je sinds kort het nieuwe fine dining restaurant SAAM; waar gasten terecht kunnen voor een menu dat is geïnspireerd door zowel de Nederlandse als de Zuid-Afrikaanse cuisine. Mede-eigenaar en executive chef is de Nederlandse Margot Janse die jarenlang aan het hoofd stond van The Tasting Room at Le Quartier Français in Franschhoek, ZA – een restaurant dat maar liefst 8 keer werd werd opgenomen in de lijst van World 50 Best Restaurants. 

Het menu

Op het menu - ofwel wel de ‘spyskaart’ - vind je gerechten met invloeden uit de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse keuken. Producten uit beide landen vullen elkaar aan. Janse reist voor SAAM heen en weer tussen Nederland en haar thuisbasis in Zuid-Afrika: “Ik neem iedere keer een hele koffer vol bijzondere kruiden en producten mee om het team te laten proeven en om te gebruiken in de gerechten bij SAAM.” 

Een mooi voorbeeld van hoe de keukens samenvloeien was de amuse die werd geserveerd tijdens de openingslunch op 15 november: een cracker met Hollandse geitenkaas en Zuid-Afrikaanse 'chakalaka'. Chakalaka is een typisch Zuid-Afrikaans groenteproduct dat nog het meest lijkt op een soort relish of ratatouille. Opvallend op de kaart zijn ook de Nederlandse invloeden die door de kolonisatie zijn doorgesijpeld in de Zuid-Afrikaanse keuken. Zo werd bij de koffie melktert (melktaart) geserveerd; een typisch Zuid-Afrikaans bladerdeegtaartje gevuld met vla, ooit geïntroduceerd door Nederlandse kolonisten. Op de wijnkaart wordt ook speciale aandacht gegeven aan Zuid-Afrikaanse wijnen.

In DIT RESTAURANT van executive chef Margot Janse proef je Zuid-Afrikaanse specialiteiten

Tip van Mari

“Ik ben extreem trots op onze patissier Sasha Belo. Want vegan patisserie, dat blijft best een uitdaging. En zij heeft zich het na een klassieke patisserie-opleiding helemaal eigen gemaakt. Ook nog eens met de Kasvio-twist: volledig seizoensgebonden. Haar creaties bestel je overdag bij de lunch, krijg je geserveerd als dessert in het vijfgangenmenu of krijg je in bonbonvorm bij de koffie."

Kasvio

Kasvio

Zelf bezoeken? 

Rijksstraatweg 20, Utrecht
www.kasvio.nl

Openingstijden:
Don & vrij: 17.30 tot 22.00 uur
Zat: 12.00 tot 22.00 uur
Zon: 12.00 tot 21.00 uur

De naam

Kasvio is Fins voor herbarium. Een boek van zelf verzamelde gedroogde planten. “In Finland moest ieder kind dat vroeger maken. Ik ging wildplukken in het bos, droogde de plantjes en onderzocht en beschreef mijn vondsten. Het is een mooie jeugdherinnering en een metafoor naar mijn werkwijze. Elke gerecht begint met een onderzoek naar de smaak, textuur en mogelijkheden van bekende of onbekende groenten en planten. Ik ga nog steeds graag plukken in het bos om nieuwe ontdekkingen te doen. Eerst wil ik het definiëren, dan zoek ik uit wat ik ermee kan. Net zoals vroeger. In de achtertuin van de Metaal Kathedraal, het culturele bolwerk waarin we zijn gevestigd, groeit ook van alles. Vlierbloesem, paardenbloem, brandnetel, duizendknoop en bramen. Uiteraard pluk ik niet meer dan wat de natuur kan missen.”

Het concept

Kasvio werd in 2022 door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) genomineerd voor de Vegan Award – de prijs voor het beste vegan restaurant. En dat terwijl het restaurant niet nadrukkelijk als volledig plantaardig afficheert. “De groeiende populariteit van veganisme is een fijne ontwikkeling, maar het hoeft wat ons betreft niet verbonden te zijn aan een bepaalde identiteit. Veel van onze gasten zijn geen veganist, maar komen voor een fijne eetervaring en staan open om te proeven wat je met planten kunt doen. Dat is de sfeer die we willen. We schreeuwen niet van de daken dat je hier plantaardig eet. Kasvio staat voor casual fine dining. Gasten mogen hier zichzelf zijn. Je bent welkom voor een ontspannen belevenis. In ons wisselende vijfgangenmenu transformeren we herkenbare ingrediënten met traditionele technieken tot pure gerechten, die passen bij de huidige tijdsgeest.” Bij de gerechten serveert Kasvio zelfgemaakte kombucha, natuurwijn, biologische wijn, lokale bieren en verse sappen.

“Elke gerecht begint met een onderzoek naar de smaak, textuur en mogelijkheden van bekende of onbekende groenten en planten”


De ondernemer 

De van oorsprong Finse Mari Pitkänen verhuisde twaalf jaar geleden naar Utrecht voor haar studie geesteswetenschappen. Maar omdat koken altijd al haar passie was, gooide ze tien jaar geleden haar carrière om. In die tijd openden er langzaamaan wat meer plantaardige restaurants in Nederland en daar kreeg ze de kans haar liefde voor eten én de strijd tegen dierenleed samen te brengen. Mari zelf is al ruim twintig jaar veganist. Destijds waren er in haar kleine geboortestad in Oost-Finland maar weinig vegan opties verkrijgbaar en dus leerde ze zichzelf plantaardig koken. Om haar kennis te verdiepen volgde ze in 2019 de vegetarische koksopleiding (inmiddels gestopt, red.) van VIP Health & Nutrition in Haarlem.

In 2020 nam Mari het heft in eigen handen en opende ze Kasvio in de Utrechtse voorstad Leidsche Rijn. “Eten werkt verbindend. Eerlijk voedsel is een mooie manier om mensen te laten zien en proeven dat het anders kan. Het onder de aandacht brengen van dierenleed blijft moeilijk omdat het al snel polariseert. Met mijn plantaardige gerechten op hoog culinair niveau breng ik dezelfde boodschap op een positieve manier.”


Bij DIt Utrechtse restaurant ontdek je hoe planten óók kunnen smaken

Yust

Yust

Het restaurant

YUST staat onder jonge stedelingen bekend als een plek waar je – naast dat je er kunt chillen in de lobby – goede cocktails kunt drinken. En ook de zondagsbrunch – met of zonder cocktail-pairings – is een fenomeen. Op het menu staan sharing bites, zoals zeebaars met avocado, gnocchi met ansjovis en pulled pork met bloemkool. Er is ook een volledig vegan menu.

Zelf bezoeken?

Coveliersstraat 6, Antwerpen
Esplanade Simone Veil 2, Luik
Een derde locatie in Brussel opent in 2025.

Long stay

Verblijf je langer dan drie dagen, dan ontvang je een korting op de prijs van 15%. Dat maakt YUST aantrekkelijk voor expats of anderen die langere tijd in de stad willen verblijven. Naast de reguliere hotelkamers heeft YUST ook lofts ter beschikking waar long stayers hun eigen keuken hebben.

Grappig toeval: toen wij vanuit Food Inspiration een bezoek brachten aan YUST Antwerpen, liepen we in de lobby chef Mark Vaessen en zijn team tegen het lijf. In de zomer runnen zij restaurant OKU op Ibiza; deze winter draaien ze een pop-up in restaurant The Jane**. Het restaurant bevindt zich op 10 minuten lopen van YUST, dus voor hen is het een ideale plek om tijdens de pop-up enkele weken te verblijven.

Het concept 

YUST zegt zelf hun gasten een urban hospitality experience te bezorgen. YUST wil ‘mensen bij elkaar brengen rondom eten, drinken, slapen en gastvrijheid’. Het hotel is er voor iedereen: van inwoners van Antwerpen tot dagjesmensen, van toeristen tot expats. Het concept bestaat uit een hotel – voor short of long stay – een restaurant, verschillende vergaderzalen en een grote lobby waar je kan werken, loungen of zelfs even powernappen. En dat allemaal middenin de stad, vandaar die term urban.

Short stay

Ook voor kort verblijf heeft YUST een niet-standaard kameraanbod. Bij YUST boek je ‘yust a bed’: een bed op een slaapzaal voor 32 euro per nacht, ‘yust a room’: een kamer voor twee voor112 euro, ‘yust a familyroom’: een kamer voor de hele familie met een tweepersoonsbed voor de ouders en een stapelbed voor de kinderen (170 euro), of ‘yust a suite’: een extra luxe kamer voor twee voor 150 euro. Er zijn extra opties zoals een Oud & Nieuw arrangement inclusief champagne-ontbijt op bed of een babymoon pakket voor twee.

Bij DIT Hotel in Antwerpen en Luik drink je champagne op bed en slaap je in de lobby

Tip van de redactie

Een dagje Antwerpen plannen in de kerstvakantie, en bij YUST slapen. Op zaterdag lekker de stad in en een trendtour voor jezelf organiseren (check hier onze cityguide met tips). Om de hoek van YUST bevinden zich onder andere de stadsbrouwerij van De Koninck, barbecuerestaurant Black Smoke van Jord Althuizen en Kasper Stuart en Butcher’s Store, de prachtige slagerij van Belgisch bekendste slager Luc de Laat. The Jane, het tweesterrenrestaurant waar Nick Bril achter de pannen staat, bevindt zich dus op 10 minuten lopen. Op zondag dan lekker uitbrakken tijdens de brunch in het restaurant van YUST.

Barouche

Barouche

Zelf bezoeken? 

Gent: Kortemunt 8
Leuven: Tiensestraat 11
Brussel: Sint-Katelijneplein 3
Antwerpen: Karel Rogierstraat 40
Alle locaties zijn dagelijks geopend van 11.30 - 22.00 uur.

De locaties

In 2020 opende de eerste locatie van Barouche in Gent. Inmiddels zijn er vier restaurants; naast Gent zijn er vestigingen in Antwerpen, Brussel en Leuven. De restaurants zijn gevestigd in het stadscentrum, op A-locaties te midden van andere fast casual horecagelegenheden.

Het menu

Op het menu staan de zuurdesem pita’s centraal. Het aanbod is overzichtelijk, er zijn vijf varianten: bacon, kip, steak, falafel en berloumi, een Belgische halloumi-variant. De pita’s worden rijkelijk belegd met verse groenten. De prijzen variëren van 10 euro voor de vegetarische falafel-pita tot 14 euro voor de steak-variant. Daarnaast zijn er platters; een soort saladebowls met dezelfde ingrediënten als de pita’s, maar dan geserveerd zonder het brood. Ook zijn er side dishes zoals geroosterde bloemkool, berloumi bites en zoete aardappel uit de oven.

Het concept 

Bij Barouche komt gemak en gezondheid samen in de vorm van comfort food geserveerd in een pitabroodje. De zuurdesem pita’s worden op locatie vers bereid en afgebakken in een speciaal voor het concept ontwikkelde oven. De broodjes worden belegd met verse ingrediënten en afgemaakt met huisgemaakte saus. Om het gezondheidsaspect verder te trekken wordt er niets gefrituurd: potato wedges en falafel worden eveneens in de Barouche oven bereid. De pita’s zijn ook populair als thuisbezorg-gerechten.

Barouche werd eind 2022 genomineerd voor de Concept Restaurant Awards, een wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door Leaders Club Belgium, en is daarmee een van de vijf beste restaurantconcepten van België van dit moment.

FAST CASUAL PITAKETEN DIE ONLANGS WERD UITGEROEPEN TOT EEN VAN DE BESTE RESTAURANTCONCEPTEN VAN BELGIË

Tip van de redactie

Organiseer een trendtour naar een van de vier Belgische steden waar Barouche gevestigd is. Ga dan zeker lunchen bij Barouche, want hier eet je een geweldige pita vol met gezonde ingrediënten. Barouche laat zien dat comfort food niet altijd vet en ongezond hoeft te zijn.

© Taste like Chicken

De ambitie

Het plan is om dit jaar uit te breiden met meerdere locaties in de hoofdstad, en daarna de vleugels uit te slaan in andere Nederlandse steden. TLC wil binnen een paar jaar een bekende fastfoodketen zijn in ons land en daarmee wedijveren met de grote fastfoodketens die (nog?) wel met vlees werken.

Taste Like Chicken

Taste Like Chicken

De locatie

De eerste locatie van TLC bevindt zich aan de Van Woustraat. De eigenaren wilden hun eerste restaurant vestigen in de Amsterdamse wijk De Pijp, waar veel young urban professionals wonen die vaak buiten de deur eten of eten bestellen en over het algemeen open staan voor 

Zelf bezoeken?

Van Woustraat 29h, dagelijks geopend van 11.00 - 21.00 uur. De gerechten van TLC zijn ook te bestellen via UberEats en Thuisbezorgd.nl. 

De kip

Voor de burgers werkt TLC samen met TiNDLE, een bedrijf dat plantaardige kip produceert op basis van soja. Voor de bites en tenders wordt samengewerkt met Vegan Fried Chick*n, ook wel VFC genaamd. Deze producent uit Groot-Brittannië wil met plantaardige kip een alternatief bieden op Kentucky Fried Chicken, KFC.

Het design

Voor het design liet TLC zich inspireren door hippe sneakerzaken en conceptstores. Strakke lijnen, minimalistisch meubilair, neon en beton zie je terug in het interieur. Volgens de oprichters past dat qua uitstraling bij young urban professionals, een doelgroep waar ze zich op willen richten. En bovendien een doelgroep die op social media actief is. Speciaal voor hen ontwikkelde het concept daarom ook een super secret burger room. De code die je nodig hebt om de burgerkamer te openen wordt iedere week gedeeld via social media. 

Het concept 

Er werd al een paar dagen onder de radar getest en de eerste gasten brachten al een bezoek, maar vanaf vandaag is Taste Like Chicken (TLC) officieel geopend. Het fastfoodrestaurant aan de Amsterdamse Van Woustraat serveert en bezorgt kipklassiekers; maar dan zonder kip. Alle producten zijn 100% plantaardig. TLC wil laten zien dat vegetarische kipgerechten net zo lekker kunnen zijn als de traditionele vleesvarianten. Het concept is dus groen, maar in een trendy knalroze en pimpelpaars jasje.

Het menu

Op het menu van TLC staan plantaardige kipgerechten, waaronder burgers, nuggets en chicken & waffles. Als side dishes zijn er fries en salades. Ook staan er shakes en sweets op het menu. Uiteraard ook allemaal volledig plantaardig. De milkshakes heten dan ook milkfakes, Sundae-ijs maakt op het menu plaats voor Fundae-ijs. Burgers kosten 9,90 euro. Een milkfake is 4,50 euro. 

fastfoodrestaurant in Amsterdam met kipklassiekers op het menu, maar dan 100% veganistisch

© Taste like Chicken

© SAAM

© Yust

© Kasvio

© Barouche

Offline: This content can only be displayed when online.

De ambitie

Het plan is om dit jaar uit te breiden met meerdere locaties in de hoofdstad, en daarna de vleugels uit te slaan in andere Nederlandse steden. TLC wil binnen een paar jaar een bekende fastfoodketen zijn in ons land en daarmee wedijveren met de grote fastfoodketens die (nog?) wel met vlees werken.

Taste Like Chicken

Taste Like Chicken

De locatie

De eerste locatie van TLC bevindt zich aan de Van Woustraat. De eigenaren wilden hun eerste restaurant vestigen in de Amsterdamse wijk De Pijp, waar veel young urban professionals wonen die vaak buiten de deur eten of eten bestellen en over het algemeen open staan voor 

Zelf bezoeken?

Van Woustraat 29h, dagelijks geopend van 11.00 - 21.00 uur. De gerechten van TLC zijn ook te bestellen via UberEats en Thuisbezorgd.nl. 

De kip

Voor de burgers werkt TLC samen met TiNDLE, een bedrijf dat plantaardige kip produceert op basis van soja. Voor de bites en tenders wordt samengewerkt met Vegan Fried Chick*n, ook wel VFC genaamd. Deze producent uit Groot-Brittannië wil met plantaardige kip een alternatief bieden op Kentucky Fried Chicken, KFC.

Het design

Voor het design liet TLC zich inspireren door hippe sneakerzaken en conceptstores. Strakke lijnen, minimalistisch meubilair, neon en beton zie je terug in het interieur. Volgens de oprichters past dat qua uitstraling bij young urban professionals, een doelgroep waar ze zich op willen richten. En bovendien een doelgroep die op social media actief is. Speciaal voor hen ontwikkelde het concept daarom ook een super secret burger room. De code die je nodig hebt om de burgerkamer te openen wordt iedere week gedeeld via social media. 

Het concept 

Er werd al een paar dagen onder de radar getest en de eerste gasten brachten al een bezoek, maar vanaf vandaag is Taste Like Chicken (TLC) officieel geopend. Het fastfoodrestaurant aan de Amsterdamse Van Woustraat serveert en bezorgt kipklassiekers; maar dan zonder kip. Alle producten zijn 100% plantaardig. TLC wil laten zien dat vegetarische kipgerechten net zo lekker kunnen zijn als de traditionele vleesvarianten. Het concept is dus groen, maar in een trendy knalroze en pimpelpaars jasje.

Het menu

Op het menu van TLC staan plantaardige kipgerechten, waaronder burgers, nuggets en chicken & waffles. Als side dishes zijn er fries en salades. Ook staan er shakes en sweets op het menu. Uiteraard ook allemaal volledig plantaardig. De milkshakes heten dan ook milkfakes, Sundae-ijs maakt op het menu plaats voor Fundae-ijs. Burgers kosten 9,90 euro. Een milkfake is 4,50 euro. 

fastfoodrestaurant in Amsterdam met kipklassiekers op het menu, maar dan 100% veganistisch

Tip van de redactie

Voor gasten die elkaar graag op een informele manier ontmoeten is er op de bovenverdieping van SAAM een spectaculaire bar gebouwd met uitzicht over de Amstel. Bestel bijvoorbeeld de alcoholvrije cocktail met Zuid-Afrikaanse kruiden.

SAAM

SAAM

Het team

SAAM betekent in het Zuid-Afrikaans ‘samen’, wat refereert aan de samenwerking tussen Janse en chefs Jasper Hermans (voormalig chef bij Restaurant Aan de Poel**) en Thomas Kooijman (voormalig executive chef bij Bar Alt), die de dagelijkse leiding over de keuken hebben. Ook de samenwerking met de sommeliers wordt benadrukt door Janse. Koen van der Plas ontving in 2020 de Sommelier Award van Michelin en werd in 2019 door Gault&Millau bekroond tot Sommelier van het Jaar, Max van Bockel werkte als head sommelier bij Rijks*.

Janse blijft in Zuid-Afrika wonen en zal het team dus grotendeels op afstand ondersteunen. Ze benadrukt de fijne samenwerking binnen het team. “We hebben allemaal voor SAAM gekozen omdat het een nieuw avontuur is waar we vooral samen bezig zijn. Eerder dit jaar kwam het team naar Zuid-Afrika om te leren over de lokale smaken en producten. Het was een geweldige trip waar we veel lol hebben gehad en een band hebben opgebouwd. Als team leren we continu van elkaar.”

SAAM staat ook voor het samenkomen van gasten. Het restaurant beschikt over 46 couverts op de begane grond, waaronder een chefs table voor acht personen. Noemenswaardig is ook het design van SAAM. In de lichte ruimtes wordt veel gebruik gemaakt van hout waarbij de details, zoals de vele schilderijen, vrolijke kleuren hebben.


Zelf bezoeken? 

Amstelzijde 59, 1184 TZ Amstelveen

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag
18.00 - 22.00

 

Het concept

Op de Amsteldijk in het oer-Hollandse Ouderkerk aan de Amstel vind je sinds kort het nieuwe fine dining restaurant SAAM; waar gasten terecht kunnen voor een menu dat is geïnspireerd door zowel de Nederlandse als de Zuid-Afrikaanse cuisine. Mede-eigenaar en executive chef is de Nederlandse Margot Janse die jarenlang aan het hoofd stond van The Tasting Room at Le Quartier Français in Franschhoek, ZA – een restaurant dat maar liefst 8 keer werd werd opgenomen in de lijst van World 50 Best Restaurants. 

Het menu

Op het menu - ofwel wel de ‘spyskaart’ - vind je gerechten met invloeden uit de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse keuken. Producten uit beide landen vullen elkaar aan. Janse reist voor SAAM heen en weer tussen Nederland en haar thuisbasis in Zuid-Afrika: “Ik neem iedere keer een hele koffer vol bijzondere kruiden en producten mee om het team te laten proeven en om te gebruiken in de gerechten bij SAAM.” 

Een mooi voorbeeld van hoe de keukens samenvloeien was de amuse die werd geserveerd tijdens de openingslunch op 15 november: een cracker met Hollandse geitenkaas en Zuid-Afrikaanse 'chakalaka'. Chakalaka is een typisch Zuid-Afrikaans groenteproduct dat nog het meest lijkt op een soort relish of ratatouille. Opvallend op de kaart zijn ook de Nederlandse invloeden die door de kolonisatie zijn doorgesijpeld in de Zuid-Afrikaanse keuken. Zo werd bij de koffie melktert (melktaart) geserveerd; een typisch Zuid-Afrikaans bladerdeegtaartje gevuld met vla, ooit geïntroduceerd door Nederlandse kolonisten. Op de wijnkaart wordt ook speciale aandacht gegeven aan Zuid-Afrikaanse wijnen.

In DIT RESTAURANT van executive chef Margot Janse proef je Zuid-Afrikaanse specialiteiten

Yust

Yust

Het restaurant

YUST staat onder jonge stedelingen bekend als een plek waar je – naast dat je er kunt chillen in de lobby – goede cocktails kunt drinken. En ook de zondagsbrunch – met of zonder cocktail-pairings – is een fenomeen. Op het menu staan sharing bites, zoals zeebaars met avocado, gnocchi met ansjovis en pulled pork met bloemkool. Er is ook een volledig vegan menu.

Zelf bezoeken?

Coveliersstraat 6, Antwerpen
Esplanade Simone Veil 2, Luik
Een derde locatie in Brussel opent in 2025.

Long stay

Verblijf je langer dan drie dagen, dan ontvang je een korting op de prijs van 15%. Dat maakt YUST aantrekkelijk voor expats of anderen die langere tijd in de stad willen verblijven. Naast de reguliere hotelkamers heeft YUST ook lofts ter beschikking waar long stayers hun eigen keuken hebben.

Grappig toeval: toen wij vanuit Food Inspiration een bezoek brachten aan YUST Antwerpen, liepen we in de lobby chef Mark Vaessen en zijn team tegen het lijf. In de zomer runnen zij restaurant OKU op Ibiza; deze winter draaien ze een pop-up in restaurant The Jane**. Het restaurant bevindt zich op 10 minuten lopen van YUST, dus voor hen is het een ideale plek om tijdens de pop-up enkele weken te verblijven.

Het concept 

YUST zegt zelf hun gasten een urban hospitality experience te bezorgen. YUST wil ‘mensen bij elkaar brengen rondom eten, drinken, slapen en gastvrijheid’. Het hotel is er voor iedereen: van inwoners van Antwerpen tot dagjesmensen, van toeristen tot expats. Het concept bestaat uit een hotel – voor short of long stay – een restaurant, verschillende vergaderzalen en een grote lobby waar je kan werken, loungen of zelfs even powernappen. En dat allemaal middenin de stad, vandaar die term urban.

Short stay

Ook voor kort verblijf heeft YUST een niet-standaard kameraanbod. Bij YUST boek je ‘yust a bed’: een bed op een slaapzaal voor 32 euro per nacht, ‘yust a room’: een kamer voor twee voor112 euro, ‘yust a familyroom’: een kamer voor de hele familie met een tweepersoonsbed voor de ouders en een stapelbed voor de kinderen (170 euro), of ‘yust a suite’: een extra luxe kamer voor twee voor 150 euro. Er zijn extra opties zoals een Oud & Nieuw arrangement inclusief champagne-ontbijt op bed of een babymoon pakket voor twee.

Bij DIT Hotel in Antwerpen en Luik drink je champagne op bed en slaap je in de lobby

Tip van de redactie

Een dagje Antwerpen plannen in de kerstvakantie, en bij YUST slapen. Op zaterdag lekker de stad in en een trendtour voor jezelf organiseren (check hier onze cityguide met tips). Om de hoek van YUST bevinden zich onder andere de stadsbrouwerij van De Koninck, barbecuerestaurant Black Smoke van Jord Althuizen en Kasper Stuart en Butcher’s Store, de prachtige slagerij van Belgisch bekendste slager Luc de Laat. The Jane, het tweesterrenrestaurant waar Nick Bril achter de pannen staat, bevindt zich dus op 10 minuten lopen. Op zondag dan lekker uitbrakken tijdens de brunch in het restaurant van YUST.

Tip van Mari

“Ik ben extreem trots op onze patissier Sasha Belo. Want vegan patisserie, dat blijft best een uitdaging. En zij heeft zich het na een klassieke patisserie-opleiding helemaal eigen gemaakt. Ook nog eens met de Kasvio-twist: volledig seizoensgebonden. Haar creaties bestel je overdag bij de lunch, krijg je geserveerd als dessert in het vijfgangenmenu of krijg je in bonbonvorm bij de koffie."

Kasvio

Kasvio

Zelf bezoeken? 

Rijksstraatweg 20, Utrecht
www.kasvio.nl

Openingstijden:
Don & vrij: 17.30 tot 22.00 uur
Zat: 12.00 tot 22.00 uur
Zon: 12.00 tot 21.00 uur

De naam

Kasvio is Fins voor herbarium. Een boek van zelf verzamelde gedroogde planten. “In Finland moest ieder kind dat vroeger maken. Ik ging wildplukken in het bos, droogde de plantjes en onderzocht en beschreef mijn vondsten. Het is een mooie jeugdherinnering en een metafoor naar mijn werkwijze. Elke gerecht begint met een onderzoek naar de smaak, textuur en mogelijkheden van bekende of onbekende groenten en planten. Ik ga nog steeds graag plukken in het bos om nieuwe ontdekkingen te doen. Eerst wil ik het definiëren, dan zoek ik uit wat ik ermee kan. Net zoals vroeger. In de achtertuin van de Metaal Kathedraal, het culturele bolwerk waarin we zijn gevestigd, groeit ook van alles. Vlierbloesem, paardenbloem, brandnetel, duizendknoop en bramen. Uiteraard pluk ik niet meer dan wat de natuur kan missen.”

Het concept

Kasvio werd in 2022 door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) genomineerd voor de Vegan Award – de prijs voor het beste vegan restaurant. En dat terwijl het restaurant niet nadrukkelijk als volledig plantaardig afficheert. “De groeiende populariteit van veganisme is een fijne ontwikkeling, maar het hoeft wat ons betreft niet verbonden te zijn aan een bepaalde identiteit. Veel van onze gasten zijn geen veganist, maar komen voor een fijne eetervaring en staan open om te proeven wat je met planten kunt doen. Dat is de sfeer die we willen. We schreeuwen niet van de daken dat je hier plantaardig eet. Kasvio staat voor casual fine dining. Gasten mogen hier zichzelf zijn. Je bent welkom voor een ontspannen belevenis. In ons wisselende vijfgangenmenu transformeren we herkenbare ingrediënten met traditionele technieken tot pure gerechten, die passen bij de huidige tijdsgeest.” Bij de gerechten serveert Kasvio zelfgemaakte kombucha, natuurwijn, biologische wijn, lokale bieren en verse sappen.

“Elke gerecht begint met een onderzoek naar de smaak, textuur en mogelijkheden van bekende of onbekende groenten en planten”


De ondernemer 

De van oorsprong Finse Mari Pitkänen verhuisde twaalf jaar geleden naar Utrecht voor haar studie geesteswetenschappen. Maar omdat koken altijd al haar passie was, gooide ze tien jaar geleden haar carrière om. In die tijd openden er langzaamaan wat meer plantaardige restaurants in Nederland en daar kreeg ze de kans haar liefde voor eten én de strijd tegen dierenleed samen te brengen. Mari zelf is al ruim twintig jaar veganist. Destijds waren er in haar kleine geboortestad in Oost-Finland maar weinig vegan opties verkrijgbaar en dus leerde ze zichzelf plantaardig koken. Om haar kennis te verdiepen volgde ze in 2019 de vegetarische koksopleiding (inmiddels gestopt, red.) van VIP Health & Nutrition in Haarlem.

In 2020 nam Mari het heft in eigen handen en opende ze Kasvio in de Utrechtse voorstad Leidsche Rijn. “Eten werkt verbindend. Eerlijk voedsel is een mooie manier om mensen te laten zien en proeven dat het anders kan. Het onder de aandacht brengen van dierenleed blijft moeilijk omdat het al snel polariseert. Met mijn plantaardige gerechten op hoog culinair niveau breng ik dezelfde boodschap op een positieve manier.”


Bij DIt Utrechtse restaurant ontdek je hoe planten óók kunnen smaken

Barouche

Barouche

Zelf bezoeken? 

Gent: Kortemunt 8
Leuven: Tiensestraat 11
Brussel: Sint-Katelijneplein 3
Antwerpen: Karel Rogierstraat 40
Alle locaties zijn dagelijks geopend van 11.30 - 22.00 uur.

De locaties

In 2020 opende de eerste locatie van Barouche in Gent. Inmiddels zijn er vier restaurants; naast Gent zijn er vestigingen in Antwerpen, Brussel en Leuven. De restaurants zijn gevestigd in het stadscentrum, op A-locaties te midden van andere fast casual horecagelegenheden.

Het menu

Op het menu staan de zuurdesem pita’s centraal. Het aanbod is overzichtelijk, er zijn vijf varianten: bacon, kip, steak, falafel en berloumi, een Belgische halloumi-variant. De pita’s worden rijkelijk belegd met verse groenten. De prijzen variëren van 10 euro voor de vegetarische falafel-pita tot 14 euro voor de steak-variant. Daarnaast zijn er platters; een soort saladebowls met dezelfde ingrediënten als de pita’s, maar dan geserveerd zonder het brood. Ook zijn er side dishes zoals geroosterde bloemkool, berloumi bites en zoete aardappel uit de oven.

Het concept 

Bij Barouche komt gemak en gezondheid samen in de vorm van comfort food geserveerd in een pitabroodje. De zuurdesem pita’s worden op locatie vers bereid en afgebakken in een speciaal voor het concept ontwikkelde oven. De broodjes worden belegd met verse ingrediënten en afgemaakt met huisgemaakte saus. Om het gezondheidsaspect verder te trekken wordt er niets gefrituurd: potato wedges en falafel worden eveneens in de Barouche oven bereid. De pita’s zijn ook populair als thuisbezorg-gerechten.

Barouche werd eind 2022 genomineerd voor de Concept Restaurant Awards, een wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door Leaders Club Belgium, en is daarmee een van de vijf beste restaurantconcepten van België van dit moment.

FAST CASUAL PITAKETEN DIE ONLANGS WERD UITGEROEPEN TOT EEN VAN DE BESTE RESTAURANTCONCEPTEN VAN BELGIË

Tip van de redactie

Organiseer een trendtour naar een van de vier Belgische steden waar Barouche gevestigd is. Ga dan zeker lunchen bij Barouche, want hier eet je een geweldige pita vol met gezonde ingrediënten. Barouche laat zien dat comfort food niet altijd vet en ongezond hoeft te zijn.

  10 min

 Redactie Food Inspiration  Loraine Elemans

 cool 

 cool 

concepts 

concepts 

al?

Ken je deze

In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen. Dit zijn onze ontdekkingen van de afgelopen tijd.

Food Inspiration Magazine

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalist
Volledig scherm