Offline: This content can only be displayed when online.

cool concepts

  10 min

Een pasta to go concept in een oude ijssalon in de Amsterdamse Pijp.

Een terrein waar je ziet hoe je op duurzame wijze landbouw kunt bedrijven in de stad.

Een fastfoodconcept dat future friendly food toegankelijk wil maken voor het grote publiek.

Een parkrestaurant waar iedereen aanschuift en geniet van lokale producten.

In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen. Dit zijn onze ontdekkingen voor de maand november.

KEN JE DEZE COOL CONCEPTS AL?

bekijk de andere concepten

Zelf bezoeken?

Park Oog in Al 1, Utrecht

Openingstijden:
ma t/m woe 08.30 - 18.00 uur
do & vrij 08.30 - 23.00 uur
za & zo 10.00 - 23.00 uur

Tip van de redactie

Eens per maand organiseert Landhuis in de Stad samen met een gastkok de Aanschuiftafel. Op die avonden schuiven ze de tafels tegen elkaar en staat er telkens een andere eetcultuur centraal. Het is een laagdrempelige avond waar buurtbewoners elkaar ontmoeten onder het genot van een driegangenmenu voor € 13,50 per persoon. Iedereen is welkom; van jong tot oud en samen of alleen.

De medewerkers

Vanaf de opening werkt Landhuis in de Stad samen met zorginstelling Abrona. “Dankzij hen zijn er mensen met zeer uiteenlopende achtergonden bij ons in dienst. Die collega’s zijn echt een geweldige aanvulling. Het geeft de rest van het team een fijne stimulans om er voor elkaar te zijn en om elkaar te helpen”, vindt Liesbeth. Er is zo op het eerste oog geen zichtbaar verschil tussen de verschillende medewerkers. Ook dat is een bewuste keuze. Anna: “Iedereen mag er zijn en elk individu heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Je komt er vanzelf wel achter. Gelukkig zijn zowel onze collega’s als de gasten open-minded genoeg om dit alleen maar leuk te vinden.”

Een kop koffie en een belegde boterham hoeft geen rib uit je lijf te kosten

Het concept

In de gezellige huiskamer in Park Oog in Al ben je welkom voor ontbijt, koffie, lunch, borrel of diner. "De sfeer is ontspannen, je kunt hier heerlijk de hele dag blijven plakken”, lacht Liesbeth. “We houden van pure smaken en maken alles zelf. Onze dinerkaart heeft weinig keuze, maar wisselt maandelijks. Je eet met de seizoenen mee. Dus geen courgette of aardbeien in december.” Anna vult aan: “Eigenlijk is het net zoals het vroeger was. Het is toch niet normaal dat je tegenwoordig alles maar jaarrond kunt krijgen in de supermarkt? In de winter heb je knollen en kolen, daar kun je ook hele lekkere dingen mee maken. Het voordeel van een kleine kaart is natuurlijk ook minder voorraad en minder voedselverspilling.” En niet alleen de menukaart is bescheiden. De prijzen zijn dat ook. Een hele bewuste keuze volgens Liesbeth. “We hoeven geen mega marges te maken op onze producten. Landhuis moet voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar zijn. Een kopje koffie en lekker belegde boterham hoeft geen rib uit je lijf te kosten.”

De ondernemers

‘Historisch landhuis in het Utrechtse Park Oog in Al zoekt ondernemer die het horecagedeelte van zorginstelling Abrona wil overnemen.’ Dat bericht begin 2018 werd de start van een mooi avontuur voor buurtbewoner Klaas Alblas en goede vriendin Anna Strumphler. De status eind 2022? “Landhuis in de Stad is een grote en vooral levendige buurtzaak op een fantastische plek waar iedereen kan binnenwandelen. Ons diverse team verrast gasten dagelijks met de mooiste producten van het seizoen en van lokale ondernemers”, vertelt Anna trots. “Wegens het grote succes – en hun betrokkenheid vanaf de start – zijn collega’s Lieke van Loon en Liesbeth Havenaar inmiddels ook mede-eigenaar geworden.” 

Britt Boeijen    Anna Schouten Xiao Er Kong

Een park- en buurtrestaurant waar iedereen aanschuift om te genieten van eerlijke en lokale (seizoens)producten.

utrecht

Landhuis in de Stad

bekijk de andere concepten

Zelf bezoeken?

Visstraat 33, Den Bosch

Dagelijks geopend van 08.00 - 21.00 uur 

www.enjoytheshift.nl

Tip van de redactie

Ben jij een conceptontwikkelaar? Heb je interesse in innovatieve foodconcepten? Ga dan eens langs op de shift-momenten, om 11.30 uur en om 14.30 uur. Het klinkt misschien ingewikkeld, die verandering van concepten binnen The Shift, maar de klus is binnen een minuut geklaard. Boeiend om met eigen ogen te zien hoe (snel) dat gaat!

De ambitie

Het concept is opgezet als een schaalbare keten. Spaargaren en Velu zijn van plan met de formule Nederland te veroveren. Ze zijn op zoek naar nieuwe locaties op high traffic locaties in (middel)grote steden in het land. 

De locatie

The Shift bevindt zich centraal in Den Bosch, op zo’n 100 meter van het station – een plek waar de hele dag door winkelend, schoolgaand en werkend publiek langs loopt. Je hebt op deze plek dus zowel ‘s morgens, ‘s middags als ‘s avonds veel mensen die langs lopen. De oprichters hebben bewust voor Den Bosch gekozen als eerste locatie. “In een stad als Amsterdam is de shift naar plantaardig en klimaatneutraal al veel normaler. We willen in Den Bosch ‘de gewone man en vrouw’ bereiken, in een stad waar het merendeel van de inwoners nog niet heel erg bezig is met de shift. Daar willen wij verandering in brengen.”

Jasper Spaargaren (l) en Mark Velu (r) voor The Shift

DE TRENDS
The Shift speelt in op de volgende trends:

Klimaatneutraal
The Shift is vastberaden klimaatneutraal te werken. Het hele concept is plasticvrij. Alle disposables voor to go zijn van karton.In het restaurant wordt gewerkt met glaswerk, bordjes gemaakt van koffiedik, koffiekopjes van koffieschillen, en bekers van het residu van rijst.

Gemak en snelheid
Omdat alle gerechten van te voren in een bereidingskeuken geproduceerd zijn, zijn ze ready to heat en dus binnen enkele minuten klaar om aan de gast mee te geven. Op locatie zijn daarvoor per shift maar twee medewerkers nodig.

Digitalisering
Bestellen werkt volledig digitaal, middels bestelzuilen of via een QR-code. Gasten kiezen de gerechten of dranken die ze willen en rekenen direct af. Vervolgens gaat de bestelling naar de keuken, waar de bestelling bereid wordt.

Het menu

Alle gerechten van The Shift zijn volledig plantaardig. Volgens de oprichters is dat het menu van de toekomst. “Het is vegan onder de motorkap”, aldus Spaargaren. “We willen niet te koop lopen met het feit dat ons aanbod volledig vegan is. Dat is bij ons de kers op de taart, niet de taart zelf. Je vindt bij ons dan ook geen groen blaadje of een V-tje achter de gerechten. We willen juist laten zien dat vegan de standaard kan zijn, zonder daarin te veel met het vingertje te wijzen.” Als je als consument kiest voor een cappuccino, krijg je bijvoorbeeld standaard de optie met havermelk gepresenteerd. Je kunt ook kiezen voor soja- of amandelmelk als je dat wilt, maar koemelk is geen optie. De gerechten zijn van hoog niveau. Voor het samenstellen van de recepturen is samengewerkt met sterrenchef Bram Helleman, de chef van restaurant Zout & Citroen in Oosterhout.

Het concept

Jasper Spaargaren en Mark Velu willen een bijdrage leveren aan de verschuiving naar een toekomstproof voedselsysteem. Daarvoor willen ze op high traffic locaties grote groepen mensen bereiken met een snel en plantaardig aanbod. Hun fastserviceconcept The Shift opende op 13 oktober de deuren van de eerste locatie in Den Bosch. Het concept heeft drie ‘shifts’: ‘s morgens ziet de zaak er uit als een koffie- en juicebar. ‘s Middags is het een botanische lunchzaak, en ‘s avonds een kleurrijk streetfoodconcept. Niet alleen het aanbod, ook de verlichting, de luifels, de muziek, de geur, de bedrijfskleding en zelfs het interieur verandert twee keer per dag, om 11.30 uur en om 14.30 uur.

Maaike de Reuver   The Shift Xiao Er Kong

Een fastfoodconcept dat future friendly food toegankelijk wil maken voor het grote publiek.

den bosch

The Shift

bekijk de andere concepten

Zelf bezoeken?

Meteorenweg 272, Amsterdam

Dagelijks geopend voor bezoekers

noordoogst.org

Tip van de redactie

Op het terrein vind je naast bovengenoemde voedselmakers nog veel meer ondernemers in food. Iedere eerste en derde zaterdag van de maand is er buitenmarkt op het terrein. Je vindt hier naast smaakvolle etenswaren, ook veel natuurproducten en hergebruikte materialen die allemaal een bijzonder verhaal in zich dragen. 

NoordOost verwelkomt graag vrijwilligers. zo kun je een dagje helpen met wieden, inzaaien of stekken, je handen uit de mouwen steken voor kleine timmerklusjes of helpen bij de imker.

POF

Gelegen in een oude voetbalkantine waar vroegen pannenkoeken werden geserveerd voor de hongerige sporters, vind je nu restaurant Pof. Het is de tweede zaak van de ondernemers van Noorderlicht gelegen op het NDSM-terrein. De kaart staat in het teken  van de korte keten: bijna alle producten komen uit de directe omgeving of van het terrein zelf. Zoals ham de Buitengewone Varkens en groente uit de pluktuin.

CAFÉ KEPPLER

Café Keppler heeft op NoordOogst een koffiebranderij, zuurdesembakkerij en inmakerij. Ze verkopen de producten in hun eigen café en winkel op de Van der Pekstraat in Amsterdam. Veel van de recepten van Keppler zijn geïnspireerd door de ingrediënten uit eigen moestuin of van de andere ondernemers op het terrein. Op NoordOogst kunnen bezoekers komen kijken en ruiken hoe dagelijks vers koffie wordt gebrand en brood wordt gebakken. Bijzonder aan Keppler is dat de eigenaren zelf hun koffie importeren uit Zuid-Amerika. Het karakter van koffie verschilt per land, plantage en oogst, zo leggen ze uit. “Elk seizoen zoeken wij opnieuw naar de beste soorten. Daarbij zitten koffies met soepele smaakprofielen, die naar noten en chocolade smaken, maar ook complexere smaken zoals grapefruit, kruidnagel en aardbei.”

BUITENGEWONE VARKENS

Op het terrein van NoordOogst kun je de vrolijke knorrende biggen niet missen. Het zijn de varkens van Buitengewone Varkens, een bedrijf van de buitengewone veehouders Josse Haarhuis en Stan Gloudemans. De varkens van Buitengewone Varkens worden op een zo natuurlijk mogelijke manier gehouden, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen en mogen wroeten, scharrelen en luieren op akkers, in bossen en op weilanden. Een belangrijke pijler binnen hun bedrijf is dat de dieren een functie hebben terwijl ze leven. Haarhuis: “Onze varkens woelen het perceel om, zorgen voor natuurlijke bemesting en eten overtollige begroeiing op. Hierdoor dragen ze bij aan een betere bodemkwaliteit. Wanneer de varkens hun taak hebben uitgevoerd, worden ze verplaatst naar het volgende stuk grond, en zo verder, totdat ze klaar zijn voor de slacht.”

Lees hier meer over Buitengewone Varkens »

ROOKT

Roken is een conserveermethode om producten een langere levensduur te geven. Het doel van Rookt is om deze oude techniek te combineren met de kennis van nu. Eigenaar Niels Muller heeft meer dan twintig jaar ervaring als chef-kok, maar nadat hij betrokken raakte bij een auto-ongeluk, besloot hij zijn carrière om te gooien. 

Voedsel roken was al lang een hobby, maar de afgelopen jaren verfijnde hij zijn skills. Op het terrein van NoordOost rookt hij allerlei producten in zijn eigen rookkasten. Daarbij kun je denken aan vis en spek, maar nog veel leuker vindt Niels het om te experimenteren met groenten. Met zijn uitgebreide kennis van bereidings- en conserveringstechnieken creëert hij bijzondere producten zoals ingelegde gerookte wortels en bloemkool.

De ondernemers

Op het terrein zijn 19 zelfstandige ondernemers gevestigd die zich bezighouden met duurzaam leven en eten, ieder met een eigen interessant verhaal. We lichten er een aantal uit. 

Het concept

NoordOogst is een stadslandbouwproject in Amsterdam-Noord. Op het terrein vind je onder meer een voedselbos, vrije uitloopvarkens en kippen, een koffiebranderij, een imkerij, een wijnmakerij, koffiebranderij en horeca. Doel is om mensen te inspireren om duurzamer te leven en te laten zien dat je ook voedsel kunt produceren in samenwerking met de natuur. Wie langs gaat bij NoordOogst ontkomt niet aan het gevoel zich even te wanen in een gemoedelijke vrijstaat, of een gezellige commune van voedselmakers. 

Lisa Appels Xiao Er Kong

Een landbouwterrein waar ze laten zien hoe je op duurzame wijze landbouw kunt bedrijven, in de stad.

amsterdam-noord

NoordOogst

bekijk de andere concepten

Zelf bezoeken?

Eerste van der Helststraat 27 (op de hoek van het Gerard Douplein), Amsterdam

Openingstijden:
Wo: 17.00 - 22.00 uur
Do & vrij: 17.00 - 00.00 uur
Za: 12.00 - 00.00 uur
Zo: 17.00 - 22.00 uur

Noë: “Ons logo is speels en de prijzen houden we bewust laag (pasta’s variëren nu van 10 tot 13 euro), waardoor we een aantrekkelijk aanbod hebben voor jong en oud. We wilden ervoor zorgen dat mensen in deze dure tijden toch nog ergens terecht kunnen voor een lekker bord eten, tegen een schappelijke prijs. Parmigiano is bovendien op donderdag, vrijdag en zaterdag tot middernacht open, hierdoor kunnen mensen ook ‘s nachts bij ons terecht voor een fatsoenlijke maaltijd. Begin oktober zijn we gestart, het grootste compliment dat we tot nu toe kregen kwam van een stel Italianen. Ze waren onder de indruk van de kaas die we gebruiken, namelijk echte Parmigiano Reggiano. Volgens hen veel lekkerder dan de goedkopere Grana Padano ‘die de meeste hollanders gebruiken’”.

De ondernemer

Mark Noë is een van de initiatiefnemers achter Parmigiano. Dat de ondernemer een concept ontwikkelt met kaas in de hoofdrol is geen verrassing. In 2019 startte hij namelijk als algemeen directeur van De Kaasbar: een bar in de pijp waar gasten terecht kunnen voor kaas van Nederlandse bodem. Elke kaas wordt daar gecombineerd met een passende garnering en de sommelier zorgt voor speciale wine pairings. Het idee voor Parmigiano ontstond omdat Noë en zijn compagnons Bram Heuff en Nick van Aalst ook een meer toegankelijk concept wilden ontwikkelen rondom kaas. 

Het concept

Chique Italiaanse zaken doen het al langer: een tafelbereiding van pasta in een halve Parmezaanse kaas. Slim, want gasten delen de show aan tafel maar al te graag op social media. Bij Parmigiano in de Amsterdamse Pijp kunnen bezoekers nu terecht voor to go pasta die wordt klaargemaakt in de traditionele Noord-Italiaanse kaas. In het pand van ijssalon IJscuypje op het Gerard Douplein, bevindt zich nu voor vijf maanden de counter van Parmigiano. Gasten kunnen er verschillende pasta’s afhalen om voor de deur op het plein op te eten, of mee naar huis te nemen. Op het menu staan onder andere pasta’s met namen als ‘The Classic’ met de signature creamy saus en pesto, of ‘The Fresh Prince’ met ricotta en citroenrasp. 

Lisa Appels Xiao Er Kong

Een pasta to go concept in een oude ijssalon in de Amsterdamse Pijp.

Amsterdam

Parmigiano

In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen. Dit zijn onze ontdekkingen voor de maand november.

KEN JE DEZE COOL CONCEPTS AL?

  10 min

Zelf bezoeken?

Park Oog in Al 1, Utrecht

Openingstijden:
ma t/m woe 08.30 - 18.00 uur
do & vrij 08.30 - 23.00 uur
za & zo 10.00 - 23.00 uur

Tip van de redactie

Eens per maand organiseert Landhuis in de Stad samen met een gastkok de Aanschuiftafel. Op die avonden schuiven ze de tafels tegen elkaar en staat er telkens een andere eetcultuur centraal. Het is een laagdrempelige avond waar buurtbewoners elkaar ontmoeten onder het genot van een driegangenmenu voor € 13,50 per persoon. Iedereen is welkom; van jong tot oud en samen of alleen.

De medewerkers

Vanaf de opening werkt Landhuis in de Stad samen met zorginstelling Abrona. “Dankzij hen zijn er mensen met zeer uiteenlopende achtergonden bij ons in dienst. Die collega’s zijn echt een geweldige aanvulling. Het geeft de rest van het team een fijne stimulans om er voor elkaar te zijn en om elkaar te helpen”, vindt Liesbeth. Er is zo op het eerste oog geen zichtbaar verschil tussen de verschillende medewerkers. Ook dat is een bewuste keuze. Anna: “Iedereen mag er zijn en elk individu heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Je komt er vanzelf wel achter. Gelukkig zijn zowel onze collega’s als de gasten open-minded genoeg om dit alleen maar leuk te vinden.”

Het concept

In de gezellige huiskamer in Park Oog in Al ben je welkom voor ontbijt, koffie, lunch, borrel of diner. "De sfeer is ontspannen, je kunt hier heerlijk de hele dag blijven plakken”, lacht Liesbeth. “We houden van pure smaken en maken alles zelf. Onze dinerkaart heeft weinig keuze, maar wisselt maandelijks. Je eet met de seizoenen mee. Dus geen courgette of aardbeien in december.” Anna vult aan: “Eigenlijk is het net zoals het vroeger was. Het is toch niet normaal dat je tegenwoordig alles maar jaarrond kunt krijgen in de supermarkt? In de winter heb je knollen en kolen, daar kun je ook hele lekkere dingen mee maken. Het voordeel van een kleine kaart is natuurlijk ook minder voorraad en minder voedselverspilling.” En niet alleen de menukaart is bescheiden. De prijzen zijn dat ook. Een hele bewuste keuze volgens Liesbeth. “We hoeven geen mega marges te maken op onze producten. Landhuis moet voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar zijn. Een kopje koffie en lekker belegde boterham hoeft geen rib uit je lijf te kosten.”

De ondernemers

‘Historisch landhuis in het Utrechtse Park Oog in Al zoekt ondernemer die het horecagedeelte van zorginstelling Abrona wil overnemen.’ Dat bericht begin 2018 werd de start van een mooi avontuur voor buurtbewoner Klaas Alblas en goede vriendin Anna Strumphler. De status eind 2022? “Landhuis in de Stad is een grote en vooral levendige buurtzaak op een fantastische plek waar iedereen kan binnenwandelen. Ons diverse team verrast gasten dagelijks met de mooiste producten van het seizoen en van lokale ondernemers”, vertelt Anna trots. “Wegens het grote succes – en hun betrokkenheid vanaf de start – zijn collega’s Lieke van Loon en Liesbeth Havenaar inmiddels ook mede-eigenaar geworden.” 

Britt Boeijen    Anna Schouten Xiao Er Kong

Een park- en buurtrestaurant waar iedereen aanschuift om te genieten van eerlijke en lokale (seizoens)producten.

utrecht

Een kop koffie en een belegde boterham hoeft geen rib uit je lijf te kosten

Landhuis in de Stad

Tip van de redactie

Ben jij een conceptontwikkelaar? Heb je interesse in innovatieve foodconcepten? Ga dan eens langs op de shift-momenten, om 11.30 uur en om 14.30 uur. Het klinkt misschien ingewikkeld, die verandering van concepten binnen The Shift, maar de klus is binnen een minuut geklaard. Boeiend om met eigen ogen te zien hoe (snel) dat gaat!

DE TRENDS
The Shift speelt in op de volgende trends:

Klimaatneutraal
The Shift is vastberaden klimaatneutraal te werken. Het hele concept is plasticvrij. Alle disposables voor to go zijn van karton.In het restaurant wordt gewerkt met glaswerk, bordjes gemaakt van koffiedik, koffiekopjes van koffieschillen, en bekers van het residu van rijst.

Gemak en snelheid
Omdat alle gerechten van te voren in een bereidingskeuken geproduceerd zijn, zijn ze ready to heat en dus binnen enkele minuten klaar om aan de gast mee te geven. Op locatie zijn daarvoor per shift maar twee medewerkers nodig.

Digitalisering
Bestellen werkt volledig digitaal, middels bestelzuilen of via een QR-code. Gasten kiezen de gerechten of dranken die ze willen en rekenen direct af. Vervolgens gaat de bestelling naar de keuken, waar de bestelling bereid wordt.

Zelf bezoeken?

Visstraat 33, Den Bosch

Dagelijks geopend van 08.00 - 21.00 uur 

www.enjoytheshift.nl

De ambitie

Het concept is opgezet als een schaalbare keten. Spaargaren en Velu zijn van plan met de formule Nederland te veroveren. Ze zijn op zoek naar nieuwe locaties op high traffic locaties in (middel)grote steden in het land. 

De locatie

The Shift bevindt zich centraal in Den Bosch, op zo’n 100 meter van het station – een plek waar de hele dag door winkelend, schoolgaand en werkend publiek langs loopt. Je hebt op deze plek dus zowel ‘s morgens, ‘s middags als ‘s avonds veel mensen die langs lopen. De oprichters hebben bewust voor Den Bosch gekozen als eerste locatie. “In een stad als Amsterdam is de shift naar plantaardig en klimaatneutraal al veel normaler. We willen in Den Bosch ‘de gewone man en vrouw’ bereiken, in een stad waar het merendeel van de inwoners nog niet heel erg bezig is met de shift. Daar willen wij verandering in brengen.”

Jasper Spaargaren (l) en Mark Velu (r) voor The Shift

Het menu

Alle gerechten van The Shift zijn volledig plantaardig. Volgens de oprichters is dat het menu van de toekomst. “Het is vegan onder de motorkap”, aldus Spaargaren. “We willen niet te koop lopen met het feit dat ons aanbod volledig vegan is. Dat is bij ons de kers op de taart, niet de taart zelf. Je vindt bij ons dan ook geen groen blaadje of een V-tje achter de gerechten. We willen juist laten zien dat vegan de standaard kan zijn, zonder daarin te veel met het vingertje te wijzen.” Als je als consument kiest voor een cappuccino, krijg je bijvoorbeeld standaard de optie met havermelk gepresenteerd. Je kunt ook kiezen voor soja- of amandelmelk als je dat wilt, maar koemelk is geen optie. De gerechten zijn van hoog niveau. Voor het samenstellen van de recepturen is samengewerkt met sterrenchef Bram Helleman, de chef van restaurant Zout & Citroen in Oosterhout.

Het concept

Jasper Spaargaren en Mark Velu willen een bijdrage leveren aan de verschuiving naar een toekomstproof voedselsysteem. Daarvoor willen ze op high traffic locaties grote groepen mensen bereiken met een snel en plantaardig aanbod. Hun fastserviceconcept The Shift opende op 13 oktober de deuren van de eerste locatie in Den Bosch. Het concept heeft drie ‘shifts’: ‘s morgens ziet de zaak er uit als een koffie- en juicebar. ‘s Middags is het een botanische lunchzaak, en ‘s avonds een kleurrijk streetfoodconcept. Niet alleen het aanbod, ook de verlichting, de luifels, de muziek, de geur, de bedrijfskleding en zelfs het interieur verandert twee keer per dag, om 11.30 uur en om 14.30 uur.

Maaike de Reuver   The Shift Xiao Er Kong

Een fastfoodconcept dat future friendly food toegankelijk wil maken voor het grote publiek.

den bosch

The Shift

POF

Gelegen in een oude voetbalkantine waar vroegen pannenkoeken werden geserveerd voor de hongerige sporters, vind je nu restaurant Pof. Het is de tweede zaak van de ondernemers van Noorderlicht gelegen op het NDSM-terrein. De kaart staat in het teken  van de korte keten: bijna alle producten komen uit de directe omgeving of van het terrein zelf. Zoals ham de Buitengewone Varkens en groente uit de pluktuin.

CAFÉ KEPPLER

Café Keppler heeft op NoordOogst een koffiebranderij, zuurdesembakkerij en inmakerij. Ze verkopen de producten in hun eigen café en winkel op de Van der Pekstraat in Amsterdam. Veel van de recepten van Keppler zijn geïnspireerd door de ingrediënten uit eigen moestuin of van de andere ondernemers op het terrein. Op NoordOogst kunnen bezoekers komen kijken en ruiken hoe dagelijks vers koffie wordt gebrand en brood wordt gebakken. Bijzonder aan Keppler is dat de eigenaren zelf hun koffie importeren uit Zuid-Amerika. Het karakter van koffie verschilt per land, plantage en oogst, zo leggen ze uit. “Elk seizoen zoeken wij opnieuw naar de beste soorten. Daarbij zitten koffies met soepele smaakprofielen, die naar noten en chocolade smaken, maar ook complexere smaken zoals grapefruit, kruidnagel en aardbei.”

BUITENGEWONE VARKENS

Op het terrein van NoordOogst kun je de vrolijke knorrende biggen niet missen. Het zijn de varkens van Buitengewone Varkens, een bedrijf van de buitengewone veehouders Josse Haarhuis en Stan Gloudemans. De varkens van Buitengewone Varkens worden op een zo natuurlijk mogelijke manier gehouden, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen en mogen wroeten, scharrelen en luieren op akkers, in bossen en op weilanden. Een belangrijke pijler binnen hun bedrijf is dat de dieren een functie hebben terwijl ze leven. Haarhuis: “Onze varkens woelen het perceel om, zorgen voor natuurlijke bemesting en eten overtollige begroeiing op. Hierdoor dragen ze bij aan een betere bodemkwaliteit. Wanneer de varkens hun taak hebben uitgevoerd, worden ze verplaatst naar het volgende stuk grond, en zo verder, totdat ze klaar zijn voor de slacht.”

Lees hier meer over Buitengewone Varkens »

Zelf bezoeken?

Meteorenweg 272, Amsterdam

Dagelijks geopend voor bezoekers

noordoogst.org

Tip van de redactie

Op het terrein vind je naast bovengenoemde voedselmakers nog veel meer ondernemers in food. Iedere eerste en derde zaterdag van de maand is er buitenmarkt op het terrein. Je vindt hier naast smaakvolle etenswaren, ook veel natuurproducten en hergebruikte materialen die allemaal een bijzonder verhaal in zich dragen. 

NoordOost verwelkomt graag vrijwilligers. zo kun je een dagje helpen met wieden, inzaaien of stekken, je handen uit de mouwen steken voor kleine timmerklusjes of helpen bij de imker.

ROOKT

Roken is een conserveermethode om producten een langere levensduur te geven. Het doel van Rookt is om deze oude techniek te combineren met de kennis van nu. Eigenaar Niels Muller heeft meer dan twintig jaar ervaring als chef-kok, maar nadat hij betrokken raakte bij een auto-ongeluk, besloot hij zijn carrière om te gooien. 

Voedsel roken was al lang een hobby, maar de afgelopen jaren verfijnde hij zijn skills. Op het terrein van NoordOost rookt hij allerlei producten in zijn eigen rookkasten. Daarbij kun je denken aan vis en spek, maar nog veel leuker vindt Niels het om te experimenteren met groenten. Met zijn uitgebreide kennis van bereidings- en conserveringstechnieken creëert hij bijzondere producten zoals ingelegde gerookte wortels en bloemkool.

De ondernemers

Op het terrein zijn 19 zelfstandige ondernemers gevestigd die zich bezighouden met duurzaam leven en eten, ieder met een eigen interessant verhaal. We lichten er een aantal uit. 

Het concept

NoordOogst is een stadslandbouwproject in Amsterdam-Noord. Op het terrein vind je onder meer een voedselbos, vrije uitloopvarkens en kippen, een koffiebranderij, een imkerij, een wijnmakerij, koffiebranderij en horeca. Doel is om mensen te inspireren om duurzamer te leven en te laten zien dat je ook voedsel kunt produceren in samenwerking met de natuur. Wie langs gaat bij NoordOogst ontkomt niet aan het gevoel zich even te wanen in een gemoedelijke vrijstaat, of een gezellige commune van voedselmakers. 

Lisa Appels Xiao Er Kong

Een landbouwterrein waar ze laten zien hoe je op duurzame wijze landbouw kunt bedrijven, in de stad.

amsterdam-noord

NoordOogst

Zelf bezoeken?

Eerste van der Helststraat 27 (op de hoek van het Gerard Douplein), Amsterdam

Openingstijden:
Wo: 17.00 - 22.00 uur
Do & vrij: 17.00 - 00.00 uur
Za: 12.00 - 00.00 uur
Zo: 17.00 - 22.00 uur

Noë: “Ons logo is speels en de prijzen houden we bewust laag (pasta’s variëren nu van 10 tot 13 euro), waardoor we een aantrekkelijk aanbod hebben voor jong en oud. We wilden ervoor zorgen dat mensen in deze dure tijden toch nog ergens terecht kunnen voor een lekker bord eten, tegen een schappelijke prijs. Parmigiano is bovendien op donderdag, vrijdag en zaterdag tot middernacht open, hierdoor kunnen mensen ook ‘s nachts bij ons terecht voor een fatsoenlijke maaltijd. Begin oktober zijn we gestart, het grootste compliment dat we tot nu toe kregen kwam van een stel Italianen. Ze waren onder de indruk van de kaas die we gebruiken, namelijk echte Parmigiano Reggiano. Volgens hen veel lekkerder dan de goedkopere Grana Padano ‘die de meeste hollanders gebruiken’”.

De ondernemer

Mark Noë is een van de initiatiefnemers achter Parmigiano. Dat de ondernemer een concept ontwikkelt met kaas in de hoofdrol is geen verrassing. In 2019 startte hij namelijk als algemeen directeur van De Kaasbar: een bar in de pijp waar gasten terecht kunnen voor kaas van Nederlandse bodem. Elke kaas wordt daar gecombineerd met een passende garnering en de sommelier zorgt voor speciale wine pairings. Het idee voor Parmigiano ontstond omdat Noë en zijn compagnons Bram Heuff en Nick van Aalst ook een meer toegankelijk concept wilden ontwikkelen rondom kaas. 

Het concept

Chique Italiaanse zaken doen het al langer: een tafelbereiding van pasta in een halve Parmezaanse kaas. Slim, want gasten delen de show aan tafel maar al te graag op social media. Bij Parmigiano in de Amsterdamse Pijp kunnen bezoekers nu terecht voor to go pasta die wordt klaargemaakt in de traditionele Noord-Italiaanse kaas. In het pand van ijssalon IJscuypje op het Gerard Douplein, bevindt zich nu voor vijf maanden de counter van Parmigiano. Gasten kunnen er verschillende pasta’s afhalen om voor de deur op het plein op te eten, of mee naar huis te nemen. Op het menu staan onder andere pasta’s met namen als ‘The Classic’ met de signature creamy saus en pesto, of ‘The Fresh Prince’ met ricotta en citroenrasp. 

Lisa Appels Xiao Er Kong

Een pasta to go concept in een oude ijssalon in de Amsterdamse Pijp.

Amsterdam

Parmigiano

Food Inspiration Magazine

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalist
Volledig scherm