Tafel- en serviestrends 2018

Deel deze pagina!

Maaike de Reuver Arjen Moes  Shoot my Food Communication, fonQ, Serax, Moonen Packaging, Mieke Cuppen en Eindhovens Rondje.

Tafel- en serviestrends 2018

De tafel als visitekaartje van het eten. Hoe zorg je er voor dat de restauranttafels er komend jaar zo sfeervol mogelijk uitzien? Food Inspiration presenteert je de tafel- en serviestrends voor 2018.

4 - 7

Seizoenswissel

Hout van de natuur

(Kaars)licht

Deel deze pagina!

Het slotstuk

Het dessert is de uitsmijter van de maaltijd, het is het laatste gerecht waarmee je indruk kunt maken op je gasten. Dat geldt zowel voor het gerecht zelf als voor de manier van presenteren.

Qua servies kan en mag alles zodat een slotstuk wordt gecreëerd met een groot wow-effect. Contrasteer en verras! Serveer dus geen vanille-ijs op een wit bord en geen chocoladeparfait op een bruin bord, maar creëer kleur op tafel. Garneer je dessert met vers fruit uit het seizoen, wat van zichzelf vaak al een felle kleur heeft.

VORPEL

Niet alleen het traditionele witporseleinen servies verdwijnt in de kasten, ook het traditionele zilveren bestek is niet langer van deze tijd. In 2018 gaan we naast bijzondere serviezen ook meer bijzondere besteksets op de restauranttafels zien.

Aparte vormen, kleuren en materialen van de standaard vorken, messen en lepels zijn populair. Voor alle tafeltrends, en dus ook voor de keuze voor bestek geldt uiteraard: stem deze af met de andere elementen op tafel en in het interieur. Gouden bestek combineert bijvoorbeeld goed met aardse tinten, koper kleurt mooi bij een marmeren servieslijn.

Dat je ook winst kunt behalen uit je eigen besteklijn bewijst overigens de Eindhovense koffiebar ZwartWit Koffie. Sinds 2016 geopend als koffiebar met een simpele menukaart. Inmiddels weet menig Eindhovenaar de horecazaak te vinden vanwege de unieke gouden bestekset die in de bar wordt gebruikt en ook per stuk aan consumenten wordt verkocht. 

Niet alleen de presentatie op en aan tafel is voor de horecazaak in 2018 meer van belang dan een aantal jaren terug, de online presentatie is tegenwoordig minstens net zo belangrijk. Als je het goed doet wordt je als restaurant in 2018 vaker online dan offline bezocht. Zorg daarvoor wel dat je offline presentatie tot in de puntjes verzorgd is.

Denk dus niet alleen na over de gerechten die je op tafel zet, maar ook over dat wat er verder op tafel staat. Ieder glas, iedere kaars en ieder servet is onderdeel van je offline, en daarmee je online merkbeleving.

#foodporn

Kunst op tafel

Doe maar gek, want in 2018 is gewoon niet bijzonder genoeg. Dat geldt in de horeca niet alleen voor (de opmaak van) gerechten, maar ook voor het servies waarop de gerechten worden gepresenteerd. Het traditionele witte, porseleinen servies gaat de kast in en maakt plaats voor servies in bijzondere kleuren en/of bijzondere vormen.

Wil je helemaal uniek zijn dan ontwikkel je als horecabedrijf of als chef een eigen servieslijn met een eigen identiteit, afgestemd op jouw menukaart en de identiteit van jouw zaak.

Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Ron Blaauw ontwikkelde samen met tableware designer Mieke Cuppen de GASTRO servieslijn, gebaseerd op de aardse tinten grijs en blauw. Sergio Herman zocht hulp bij Serax, wat resulteerde in de Surface-collectie bestaande uit kopjes, schoteltjes, borden en schalen in allerlei formaten, van laag tot hoog en van klein tot extra groot. Het Enschedese restaurant De Basis nam contact op met de Twentse glas- en keramiekstudio, die voor hen een handgemaakte servieslijn creëerde. 

De sfeer in een horecazaak wordt, zowel bewust als onbewust, voor een groot gedeelte bepaald door (kaars)verlichting.

En omdat tegenwoordig het gehele interieur en de complete aankleding van een horecazaak op elkaar wordt afgestemd, betekent dat voor kaarsen en kaarsenhouders dat ze niet alleen sfeer en verlichten geven, maar qua uitstraling en design ook moeten passen bij de rest van het horeca interieur en bij het seizoen. 

Kaarsen in bijzondere kleuren en vormen gaan we in 2018 dan ook steeds vaker zien. Vooruitziend op deze trend ontwikkelde Bolsius een kaarsenlijn bestaande uit zes verschillende kaarsenhouders, geschikt voor refill-kaarsen verkrijgbaar in elf kleuren en met zes verschillende prints. 

(Kaars)licht in het donker

De vraag naar natuurlijk en gezond wordt steeds groter. Ook op het gebied van servies wordt deze trend door vertaald. Natuurlijke materialen en kleuren gaan we ook in 2018 veel terug zien op tafel.

Mokken van geglazuurd keramiek, aardewerken schalen en borden met betonlook zijn populair, evenals de houten plank. Hout straalt natuurlijkheid uit, en omdat geen boom hetzelfde is, is ook iedere houten plank uniek in vorm en kleur. Na afloop grof zout over de plank strooien en schoon wrijven met citroen en de plank is weer klaar voor (her)gebruik.

Hout van de natuur

De consument anno 2018 wil steeds vaker en steeds meer verrast worden. Een bezoek aan een horecagelegenheid mag geen twee keer hetzelfde zijn. Restaurants wisselen daarom steeds vaker van menukaart en van interieur.

En omdat het servies de gerechten letterlijk en figuurlijk ondersteunt, betekent dat ook voor het servies een regelmatige wisseling. Ieder seizoen een nieuw servies aanschaffen is prijzig, maar ruil bijvoorbeeld eens servies uit met bevriende horecaondernemers, of vul je servies aan met bijzondere items om de gast ieder seizoen toch opnieuw te kunnen verrassen. 

Lees verder
Scroll verder

De tafel als visitekaartje van het eten. Hoe zorg je er voor dat de restauranttafels er komend jaar zo sfeervol mogelijk uitzien? Food Inspiration presenteert je de tafel- en serviestrends voor 2018.

Maaike de Reuver Arjen Moes  Shoot my Food Communication, fonQ, Serax, Moonen Packaging, Mieke Cuppen en Eindhovens Rondje.

Tafel- en serviestrends 2018

Seizoenswissel

Food Inspiration Magazine

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalist
Volledig scherm